Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Kan het kwaad om pillen te slikken die over de datum zijn?

Vraag

Beste Jim,

Ik heb nog alprazolam liggen die drie jaar over de datum is. Werkt die nog? En kan het kwaad om de alprazolam te slikken?

Alvast bedankt voor uw antwoord!

Antwoord

Hey S.,

Ik raad het niet aan!

Hier zijn een paar redenen waarom:

Na verloop van tijd kan de effectiviteit van een medicijn afnemen. Dit betekent dat verouderde alprazolam mogelijk niet zo effectief is als nodig voor de behandeling van de symptomen waarvoor het is voorgeschreven.

Naarmate medicijnen ouder worden, kunnen ze chemisch veranderen. Hoewel dit niet altijd betekent dat ze schadelijk worden, kan het in sommige gevallen leiden tot onvoorspelbare effecten of bijwerkingen.

De houdbaarheid van een medicijn is ook afhankelijk van hoe het is opgeslagen. Factoren zoals vocht, temperatuur en blootstelling aan licht kunnen de stabiliteit van een medicijn beïnvloeden. Hoe was dat bij jou thuis?

Zonder specifieke kennis over hoe alprazolam degradeert, is het onmogelijk om met zekerheid te zeggen of het veilig is om in te nemen na de vervaldatum. Er kunnen onvoorspelbare risico’s en bijwerkingen zijn. Helaas!

Hope this helps!

Groet,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 15 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook