Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Wat is de precieze werking van mirtazapine?

Vraag

Bij een gespecialiseerde ggz-instelling heb ik meerdere diagnoses gekregen. Ik heb eindeloos gestoeid met medicatie tegen met name hallucinaties. Veel antipsychotica werkten heel beperkt en bij toeval merkte ik dat mirtazapine bij mij heel goed werkt tegen psychotische symptomen.

Wat is de precieze werking van mirtazapine? Hoe komt het dat mirtazapine bij mij helpt tegen psychose-achtige klachten?

Antwoord

‘Wat is de precieze werking van psychofarmaca?’, is eigenlijk een niet te beantwoorden vraag.

Mirtazapine werkt op met name (maar niet alleen) het serotonerge en histaminerge neurotransmittersysteem. Kennelijk is bij jou door trial-and-error gevonden dat je daar het meeste baat bij hebt.

Het idee dat de psychofarmaca ’tegen’ (anti) een diagnose zouden helpen is vooral een marketingstrategie maar niet echt het geval. De zogenaamde ‘antidepressiva’ ‘helpen’ bij depressie, angst, slapen, eetproblematiek, pijn en nog veel meer. Dus, ik kan je vraag niet precies beantwoorden, maar wel bij benadering.

In de jaren 70 was er een interessant onderzoek in Duitsland (wat ik niet meer terug kan vinden) waarbij een aanzienlijke groep mensen met een zogenaamde psychose at random een ‘antipsychoticum’ of een ‘antidepressivum’ voorgeschreven kregen. Het ‘antipsychoticum’ verminderde de zogenaamde psychotische klachten aanzienlijk, maar een veel grotere groep dan verwacht volgens kansberekening bleek uitstekend op een ‘antidepressivum’ te reageren. Onze hersenen kennen onze diagnoses niet, bewijst dat maar eens te meer.

Overigens is het placebo-effect van ‘antipsychotica’ aanzienlijk en wordt het effect van antipsychotica, net als van antidepressiva, sterk overschat (en daar draagt marketing het meest aan bij!).

Ik raad je aan om websites over stemmen horen te bekijken. Het is een misvatting dat stemmen horen een psychose zou zijn!

www.levenmetstemmen.nl
www.omgaanmetstemmenhoren.nl
www.intervoiceonline.org
www.stichtingweerklank.nl
www.dirkcorstens.com

Wellicht kun je aankloppen bij hulpverlening voor mensen die stemmen horen.

Beantwoord door: Dirk Corstens op 29 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook