Main content

Vraag

Beste Peter,

Voor de tweede keer ben ik begonnen met het afbouwen van clomipramine. De eerste keer ging het veel te snel, vandaar dat ik nu gebruik maak van taperingstrips. Hier ben ik drieënhalve maand geleden mee begonnen.

Bij beide afbouwpogingen had ik veel last van een prikkelbare stemming. Ik raak snel geïrriteerd om de meest onnozele zaken.

Over het algemeen ervaar ik met name de positieve fysieke effecten van het afbouwen, bijwerkingen nemen af, maar sinds ongeveer twee weken is de prikkelbaarheid terug en lijkt niet af te nemen.

Ik ben niet zozeer bang dat mijn depressieve klachten terugkomen, maar wel dat deze prikkelbaarheid niet meer weg gaat. De prikkelbaarheid is continu aanwezig en beïnvloedt mijn gedrag en gemoed.

  1. Is de prikkelbaarheid herkenbaar bij afbouw van clomipramine?
  2. Gaat het ooit nog weg?
  3. Is het verstandig om terug te gaan naar een dosering waarop de prikkelbaarheid nog niet aanwezig was (10 mg)? En dan stabiliseren en daarna nog langzamer afbouwen?

Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Beste B.,

De prikkelbaarheid waar je nu last van hebt heeft vermoedelijk te maken met het afbouwen, wat je zelf waarschijnlijk ook al dacht. Je bent helaas bepaald niet de eerste die dit ervaart. Dat je daar last van hebt is een teken dat de afbouw nu voor jou te snel begint te gaan. Wat je dan niet moet doen is gewoon verder gaan met afbouwen omdat je klachten dan zeer waarschijnlijk nog erger zullen worden, of dat je er nog andere klachten bij kunt krijgen. Maar ook dat heb je zelf al bedacht. Of en hoeveel last mensen van zulke klachten hebben kan van persoon tot persoon heel sterk verschillen. Voor hoelang deze klachten kunnen aanhouden geldt dat ook. Ik kan daar daarom geen uitspraak over doen. Wat ik wel kan zeggen is dat ze niet zullen verdwijnen maar waarschijnlijk alleen nog maar erger zullen worden als je doorgaat met afbouwen

Voor wat je nu het best kan doen zie ik twee mogelijkheden.

De eerste mogelijkheid is om een tijd(je) op de dosis te blijven waarop je nu zit en hopen en wachten tot je klachten minder worden door je lichaam de tijd te geven om aan deze dosis te wennen. Dat zal waarschijnlijk ook gebeuren maar ook hier weet je niet precies hoelang je daar dan op moet wachten.

Daarom kun je ook en waarschijnlijk beter doen wat je zelf al voorstelt: de dosis waarop je nu zit (een beetje) verhogen tot een dosis waarop je huidige klachten er nog niet waren. Dat kan de 10 mg zijn die je zelf noemt maar misschien helpt een wat lagere dosis ook al voor jou. Uiteindelijk is dat een kwestie van verstandig en voorzichtig uitproberen in goed overleg met je behandelaar.

Als deze aanpak helpt, blijf dan op die dosis totdat je jezelf weer goed en sterk genoeg voelt om weer verder te gaan met afbouwen. Ga vooral niet overhaast te werk en neem de tijd hiervoor. Je eerdere mislukte afbouwpoging heeft je geleerd dat haastige spoed niet verstandig is. Wanneer je je weer sterk en goed genoeg voelt kun je weer verder gaan met afbouwen, maar dan wel langzamer. Ook dit is een kwestie van verstandig uitproberen.

Maak bij dit alles ten slotte gebruik van het zelfmonitoringformulier dat bij afbouwmedicatie zit, want daarmee help je jezelf en je behandelaar om het afbouwen voor jou zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen.

Ik hoop en verwacht dat je hiermee verder kunt, want volgens mij ben je zelf al heel goed bezig.

Met vriendelijke groet,

Peter


Logo biografie Peter Groot

Dr. Peter C. Groot, onderzoeker en ervaringsdeskundige, User Research Centre, Utrecht University UMC.

INFORMATIE OVER AFBOUWMEDICATIE: (taperingstrips, stabilisatiestrips, switch-strips en strips op maat) en hoe die kan worden voorgeschreven is te vinden op www.taperingstrip.nl (dit is een website van het User Research Center NL).

VERGOEDING VAN AFBOUWMEDICATIE: hierover is helaas nog steeds onduidelijkheid. Enkele zorgverzekeraars (met name DSW en ENO) vergoeden afbouwmedicatie, de meeste andere doen dat (nog) niet. Meer informatie hierover is te vinden bij de Vereniging Afbouwmedicatie, die strijdt voor vergoeding.

TIPS VOOR HET AFBOUWEN VAN MEDICATIE van Prof. dr. Jim van Os: https://www.psychosenet.nl/medicatie/medicatie-afbouwen/tips-voor-het-afbouwen-van-medicatie/

  • Op 15 april besteedde Zembla, in de uitzending 'Stoppen met de pillen', aandacht aan de problemen waar mensen bij afbouwen allemaal tegenaan kunnen lopen. Je kunt de uitzending hier terugkijken:
  • Op 2 oktober 2021 heeft het TV programma KASSA aandacht besteed aan de problemen rond de vergoeding van afbouwmedicatie.
  • Trouw 25 oktober: Zorgverzekeraars moeten afbouwmedicatie met taperingstrips eindelijk gaan vergoeden.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 24 november 2021
  • Deel deze pagina: