Main content

Vraag

Graag zou ik willen afbouwen, maar mijn psychiater zegt dat ik 1 mg moet blijven slikken van mijn neurolepticum.

Wij hebben zelf geprobeerd in één keer naar nul te gaan maar toen kreeg ik slaapproblemen. Ik heb dit vijf weken volgehouden en ben toen weer begonnen met 1 mg.

Ik wil graag onder begeleiding geholpen worden.

Weet u een psychiater die wil helpen bij het afbouwen?

Antwoord

Beste J.,

De maximale dosis van Fluanxol (het neurolepticum dat je gebruikt) is 40 mg en 1 mg is dus een hele lage dosis al. Gefeliciteerd dat je al zover bent gekomen op een veilige manier.

Als je verder wil afbouwen met een taperingstrip zou je psychiater daarmee moeten helpen. De psychiater moet namelijk werken volgens het principe van 'samen beslissen'.

Je hebt het recht op zo'n proces van 'samen beslissen' - gebaseerd op gelijkwaardigheid van ervaringskennis en professionele kennis.

De meeste artsen doen hier nog te weinig aan, blijkt uit Nederlands onderzoek rond de nationale campagne 'samen beslissen'.

Voor meer informatie hierover zie: https://begineengoedgesprek.nl/

In de praktijk betekent dit voor jou het volgende: geef aan dat je graag wil afbouwen. Je weet dat hier een risico aan verbonden is maar je wil bewust een gecalculeerd risico nemen. Dit hangt samen met wat in de herstelbeweging 'the dignity of risk' wordt genoemd. Geef aan dat je verwacht dat de psychiater aan 'samen beslissen' doet zoals aangegeven in de landelijke campagne (dus met inachtneming van gelijkwaardigheid, respect en 'dignity of risk') en dat als jullie uitkomen op geen medicatie verder, de psychiater jou daarin goed gaat begeleiden.

Als de psychiater dan toch niet wil kun je het ook bij de huisarts doen. De dingen die je moet weten bij afbouwen kun je hier lezen: tips voor het afbouwen van medicatie.

Hope this helps en heel benieuwd of het gaat lukken!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 17 januari 2022
  • Deel deze pagina: