Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Jeroen Zwaal zet met plezier zijn deskundigheid in. Naast tekenen en schrijven improviseert hij graag op de piano.

Psychose en ploegendienst

Vraag

Om het in het kort uit te leggen: Ik nam vroeger antipsychotica, moest dit nemen na jarenlang druggebruik. Het ging van kwaad naar erger. Eén jaar en acht maanden geleden heb ik mij laten opnemen. Nu ben ik reeds twee jaar clean. Ik ben rond die tijd ook op eigen houtje gestopt met mijn medicatie, terwijl me gezegd werd dat ik dit voor altijd zou moeten nemen. Ik was gewoon geen mens meer.

Nu werk ik in twee ploegen en meestal in de vroege krijg ik weer last van psychose of argwaan. Meestal gebeurt dat als ik te weinig geslapen heb en ik steeds herinneringen heb over wat ik toen dacht over de gebeurtenissen zoals tijdens mijn psychose voorkwamen. Ik heb geen zin om weer medicatie te moeten nemen.

Ik ben sedert paar maanden ook gestopt met energieblikjes te drinken. Jaren aan een stuk hen ik er minimaal vijf per dag gedronken. Zou het daar misschien aan liggen? Ik denk dat niet, maar is toch raar…

Antwoord

Wat ik in ieder geval uit je hele mail opmaak, is dat je aan het zoeken bent wat goed is om te doen. Mooi. Dat is een ontdekkingstocht waar jij regie over hebt en uiteindelijk, of als begin liever, bepaal jij wat je in je lijf stopt en hoeveel rust je jezelf gunt en ook welke manier je wilt werken. Dit kan ook een verwerkingsproces zijn: In de zin van ' ik heb dus een psychose gehad, ik ben er dus gevoelig voor en hoe ga ik hier enerzijds wel rekening mee houden en anderzijds hoe richt ik mijn leven in op een manier dat ik prettig kan leven en zo min mogelijk last heb.

Na jaren onregelmatig werken heb ik ervoor gekozen op mijn werk af te dwingen dat ik op medische gronden geen slaapdiensten meer kon draaien. Tja het kan wel, maar tegen welke prijs? En wil een werknemer een gezonder werknemer die bijna nooit ziek is, of iemand die graag wil voldoen aan wat algemeen geldt en vervolgens vaker uitvalt dan gewenst?

Met een gevoeligheid als deze, is het dus van belang om goed je grenzen te kennen en indien je dat wenst, daar ook naar te luisteren, dus eigenlijk je eigen lijf als instrument gebruiken. Wat voel ik? Voel ik me goed? Oké top. Voel ik me rot? waar ligt dat aan, kan ik dat positief beïnvloeden? Of heb ik mijn omgeving aan te passen aan mij, zodat ik daar beter in pas. Je kan supertrots zijn dat je clean bent, zonder medicatie en ook nog zo wisselend werkritme hebt! Da's krachtig! Probeer af en toe wat te vertragen en even stil te staan bij jezelf. Ik krijg de indruk dat je een sterke doordouwer bent, die heel wat heeft meegemaakt. Je hoeft niet altijd door te pakken en door te gaan..

Tot slot: niks is raar en afvragen waarom? Stel dat je het antwoord wél weet, verandert er dan iets? Of kan je zaken aannemen zoals ze zijn. Het is zoals het is, en daar deal ik maar gewoon mee. Antwoorden komen vanzelf wel, of niet. In ieder geval, je bent krachtig bezig en wat mijn betreft door niet altijd krachtig te hoeven zijn, krijg je wellicht wat meer rust en vertrouwen.

Doe je trouwens wat met die gedachten van van je psychose? Kunnen hele mooie puzzelstukjes in zitten, die kennelijk in je gedachtenwereld zaten en zich kenbaar wilden maken. Kan ook iets zijn om te overwegen: om deze gedachten uit te werken in iets tastbaars. Een tekst, of een tekening, of het met iemand bespreken. Anders blijven ze maar in je hoofd hangen..

Ciao Jeroen

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 38
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 18 maart 2019

Gerelateerd

Meer over

Gezin, studie en werk

Lees ook