Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.  

Psychose en schizofrenie

Vraag

Hoi Y,

Mijn vader blijkt psychisch ziek te zijn, hier ben ik pas 3 jaar geleden achtergekomen omdat er in Marokkaanse families zulke gevoelige onderwerpen niet worden besproken. Ik heb ongeveer 2-3 jaar geblowd (niet constant). Ik heb een periode van 5-6 maanden een pauze genomen en nu officieel gestopt nadat ik wat angstig meemaakte. Ik was stoned een week geleden en ik was Battlefield aan het spelen. Tijdens het spelen hoor ik mijn stem continu over hoe ik het beste kan spelen en niet doodgaan. Op een gegeven moment was ik zoveel aan het denken dat mijn hersenen even overbelast raakten waardoor ik 0,5 seconden out was. Ik schreeuwde nee uit schrik en stond direct op en deed de Playstation uit. Hierna heb ik de rituele wassing uitgevoerd en ben ik gaan bidden.

Die nacht heb ik niet geslapen, de dag erna ben ik begonnen met het verdiepen in het islam en het luisteren naar de quran waardoor ik rust vond en wel kon slapen uiteindelijk. Deze gebeurtenis kwam doordat ik van tevoren al dacht dat er wat ergs zou gebeuren, en op dat moment dacht ik er ook aan. (Toen ik out ging). Ik was even weg en mijn ogen klapten dichten maar ik schreeuwde nee en herpakte mij zelf en stond op. Nu ik bid en me verdiep in het islam voel ik me wel beter maar toch wil ik graag contact opnemen met een psycholoog zoals u die kennis heeft van de menselijke hersens.

Antwoord

Beste Kaniknietzeggen,

Je hebt een goede beslissing genomen om te stoppen met blowen. Ik kan me heel goed voorstellen dat je, ook gezien de psychische kwetsbaarheid van je vader, eens met een psycholoog wil praten. Dat lijkt me heel verstandig. Je kunt dit doen via je huisarts, die je hierover kan adviseren en een verwijzing geven. Je kunt natuurlijk ook zelf op zoek gaan naar een psycholoog. Misschien heb je voorkeur voor een psycholoog die aansluit bij jouw cultuur, als je dat wil. Zeker na je ervaring met ´out´ gaan en je besluit om te gaan bidden en je in de islam te verdiepen.

Met vriendelijke groet,
Ypsilon


Logo biografie Ypsilon

Mind Ypsilon komt op voor familieleden en naasten van mensen met psychosegevoeligheid. Het adviesdienstteam van Ypsilon ondersteunt familieleden en naasten, luistert naar hun verhaal, verwijst naar hulp en denkt mee over ieders persoonlijke situatie.

Tip: Kijk ook op https://www.ypsilon.org/advies.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20
Beantwoord door: Ypsilon op 17 november 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
schizofrenie
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook