Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Psychose en spiritualiteit

Vraag

Wanneer ik in een psychose zit, voel ik mij verbonden met spiritualiteit en of godsdienst. Ook voel ik geesten en demonen, waardoor ik mij erg ernstig angstig voel en er helemaal in wegzak. Nu ik mijn medicatie heb verhoogd, en weer in het hier en nu ben, denk ik er als nog veel over na.

Wat als ik niet gek ben en het allemaal waar is? En ik gewoon een magneet ben voor slechte entiteiten?

Ik weet het niet meer er gaat zoveel in mij om. Ik hoop dat u mij kan helpen.

Antwoord

Wat een intense en intensieve ervaringen beschrijf je.

Het is erg moeilijk om een antwoord te vinden op de ‘waarheid’ van je ervaringen.

Maar ik kan me goed voorstellen en het is heel normaal en goed dat jezelf deze vraag stelt, en nu ook deelt door het stellen van je vraag.

in ieder geval, lijkt mij duidelijk dat de ervaring van demonen en geesten waardoor je ernstig angstig wordt en daar in wegzakt, onwenselijk is. Los van de vraag waar het vandaan komt (of je, zoals jij het stelt, ‘een magneet bent voor slechte entiteiten’) is vooral belangrijk dat je er minder last van krijgt. Behalve medicatie, waarvan je zegt dat die je helpt om in het ‘hier en nu’ te zijn, kun je jezelf oefenen om contact te maken met de positieve en constructieve onderdelen van je spirituele ervaringen. Dat kun je doen door je aandacht daar meer op te richten dan veel na te denken over de negatieve kanten van je ervaringen. Dat laatste is een gebied waar je het best geen actieve aandacht aan kunt besteden, waar het ook vandaan komt.

Ik stuur je een link naar een film op you-tube. Daarin wordt specifiek over manische psychose gesproken. Dat is niet van toepassing bij jou, zo lees ik in je email, maar het filmpje geeft wel duidelijk aan dat het veel voorkomt dat je in een psychose (daarvan zeg je wel dat de diagnose is gesteld) allerlei ervaringen kunt hebben die heel veel vragen achter kunnen oproepen. Vragen achteraf waartoe je alle reden hebt om ze te stellen.

Belangrijker dan het het achterhalen van de waarheid in jouw situatie, is denk ik, dat je een manier vind om er mee te leren omgaan, en op bepaalde manier ook accepteert dat je deze ervaringen hebt (gehad) zonder dat je er verder negatieve conclusies over jezelf aan verbindt.

kijk maar eens naar deze film.

Ik hoop ook dat er iemand in je omgeving is die naar je kan luisteren zonder er allemaal (negatieve) conclusies of oordelen (over jou) aan te verbinden.

Concentreer je vooral op de goede elementen van je spirituele ervaringen. En praktisch gezien is het erg belangrijk dat je letterlijk goed voor jezelf zorgt in het leven van alledag en letterlijk zoveel mogelijk in het ‘hier en nu’ te blijven.

Hopelijk helpt dit antwoord je en geeft het je ruimte om minder actief bezig te zijn met de negativiteit waarvan je angstig werd in het verleden.

Succes ermee en hartelijke groet,

Timo

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 27
Beantwoord door: Timo van Kempen op 27 juni 2019

Gerelateerd

Meer over

Spiritualiteit

Lees ook