Goedenavond, mijn vriendin haar neefje is deze week in een psychose geraakt nadat hij de film Bye Bye Man heeft gekeken. Hij is vijftien jaar. Hoe kan dat? En hoe lang duurt dat? Bedankt mvg J
Goedenavond, mijn vriendin haar neefje is deze week in een psychose geraakt nadat hij de film Bye Bye Man heeft gekeken. Hij is vijftien jaar. Hoe kan dat? En hoe lang duurt dat? Bedankt mvg J
Hoi J,
Goede vraag waar niet zo makkelijk antwoord op is te geven, vooral het tweede gedeelte. Hoe lang een psychose duurt hangt van heel veel factoren af. Als er snel hulp komt, als de persoon zorgzame aandacht en nabijheid krijgt, als er iets goeds gedaan wordt met de angst en de spanning die iemand ervaart, als de medicatie aanslaat, als iemand zelf weer vertrouwen krijgt en stappen durft te nemen om weer op te krabbelen.
Ook heeft invloed hoe diep iemand in een psychose raakt. Sommige mensen kunnen een paar uur ‘weg’ zijn en een weekend nodig hebben om te herstellen. Zelf was ik een paar weken helemaal van de wereld en had soms wel een jaar nodig om me weer oké te voelen.
Hoe het komt? Mensen kunnen extra gevoelig zijn om in de war te raken. Dat is een combinatie van wat iemand in zijn leven heeft meegemaakt (een trauma zoals een verlies van iemand), maar ook hoe gevoelig iemand is, en of het genetisch in de familie voorkomt (biologische aanleg) Dat samen is een mix.
En als iets van buitenaf wordt toegevoegd (in dit geval die film), dan kan die mix ineens gaan reageren en actief worden, net zoals een suikerklontje in een fles cola. Bij een psychose lijkt er dus net zo’n sterke kracht door je hoofd omhoog te schieten.
Iemand herstelt het snelst als de mensen er omheen rustig blijven en niet bang of boos zijn. Elke sterke emotie is er een te veel. Bij zo’n fles cola die net is ontploft ga je ook geen extra suiker uitstrooien, maar kan je beter snel een doekje halen uit de keuken en het rustig opvegen.
Dus heel goed dat je dit vraagt! Hoe meer mensen weten wat het ongeveer is, hoe minder bang we er met elkaar voor hoeven zijn.
Waarschijnlijk is het neefje een gevoelig iemand en voelt hij ook de problemen van anderen aan. Die kunnen zich opstapelen en dan ineens komt het eruit. Als hij daar zelf mee om leert gaan, kan hij in de toekomst zelfs iets nuttigs ermee doen, dan is deze ‘vervelende’ eigenschap juist een talent geworden. Dus noodgedwongen is deze ervaring voor hem aan de ene kant supervervelend, aan de andere kant is het een kans voor hem om te ontdekken wie hij is en wat hij nodig heeft om zich oké te voelen. Hopelijk kan hij dat van anderen leren.
Dus, misschien kan je dit antwoord wel aan hem doorsturen? Of een keertje vertellen aan hem in een goed moment?
Succes voor hem en ook voor jou! Jeroen
Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 40
Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 14 januari 2019