Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Psychose: Hoe kan ik mijn vriend overtuigen hulp te aanvaarden?

Vraag

Mijn vriend zit voor de derde keer in psychose, maar ontkent dit.

Ik wil hem helpen in vrijwillige therapie té gaan na twee keer gedwongen, maar ik heb zijn huisarts enkele weken geleden gevraagd ter plaatse te gaan, maar deze heeft gewoon even telefonisch gevraagd hoe het gaat. Hij wist direct ik hem gebeld had, sinds die dag wil hij niets meer te maken hebben met mij en bij sporadisch contact via messenger van een vriend scheldt hij mij uit op een manier die zo pijn doet. Hij wil hij ook nooit meer komen of mij zien zegt hij terwijl ik hem hier wil krijgen om hem te proberen overtuigen hulp te aanvaarden.

Nu ben ik uitzichtloos om hem te kunnen helpen, zodat hij gedwongen opname kan vermijden, of terug besef krijgt ik hét als enige goed voor heb. Want iedereen laat hem doen en aan zijn lot over, zelfs ouders en broer. Menselijkheid is er niet meer, terwijl het onze plicht toch is mensen te helpen in nood , zelf gaat hij niet hulp zoeken natuurlijk. Ik wil weten hoe ik hem kan overtuigen bij mij te komen eventueel én er moet toch een organisatie bestaan van hulpverlening die aan huis gaan om hem tot hulp kunnen krijgen want dit is medische noodzaak en ik ben ten einde raad.

Antwoord

Doffe ellende…spijt me zeer voor je…

Er is machteloosheid in dergelijke situaties – en hoe ga je daar mee om?

Ik denk dat je echt moet overwegen om als eerste doel te stellen dat je zelf moet overleven.

De huisarts heeft hem blijkbaar voldoende wilsbekwaam geacht om niet weer opgenomen te worden.

Dit is moeilijk te accepteren als hij zo evident onwel is, maar je kunt het niet op de korte termijn veranderen.

Probeer jezelf een tijd te gunnen waarin je niet opgeeft, maar wel met jezelf afspreekt dat je ook een plicht heb tegenover jezelf en dat is de plicht te overleven in moeilijke omstandigheden.

Je kunt niet verantwoordelijk zijn voor iemand anders – wel voor jezelf.

Sorry dat ik niets beters weet….

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 45
Beantwoord door: Jim van Os op 30 januari 2020

Gerelateerd

Meer over

Naasten

Lees ook