Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Psychose – Moeilijk woorden kunnen vinden

Vraag

Mijn zoon is herstellende van een psychose die hij in december heeft gehad. Hij is nog steeds opgenomen. Het gaat nu beter gelukkig, maar wat mij zo opvalt is dat hij zo moeilijk dingen onder woorden kan brengen. Heel vaak is zijn antwoord ‘dat weet ik niet”. Ook op een simpele vraag.

Hoe zou dit kunnen komen? Hij krijgt iedere maand een depot…

Antwoord

Dank voor je vraag!

Als je uit een psychose komt is je brein als het ware nog steeds gedeeltelijk in beslag genomen door het onderliggende psychotische proces.

De heeft effect op dingen als aandacht, geheugen en probleemoplossend vermogen. En dat is gedeeltelijk wat je waarneemt.

De verwachting is dat dit beter zal worden, hoewel veel mensen last blijven houden van een zekere mate van aandacht/geheugen problemen na een psychose.

De medicatie kan door het sederende effect en het effect op motivatie de bovenstaande problemen verergeren. Dus een dosisaanpassing kan eventueel op termijn nodig zijn….

Hope this helps!

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 52
Beantwoord door: Jim van Os op 28 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Psychosegevoeligheid

Lees ook