Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Waarom denken mensen met psychose vaak dat ze Satan zijn?

Vraag

Waarom denken mensen in een psychose vaak dat ze Satan zijn?

Vriendelijke groet van een mantelzorger.

Antwoord

Beste M.,

Het komt inderdaad voor dat mensen veronderstellen dat ze Satan zijn. Het lijkt erop dat Satan hierbij de vertegenwoordiger is van het slechte en het kwade. In onze cultuur gaan de sporen van de (christelijke) traditie, met goede en slechte krachten, enorm diep. Ze zijn diep verweven met onze geschiedenis, zowel in geschreven verhalen als in de taal die er in geloofsgemeenschappen werd gesproken. En hiernaast klinken ook in moderne geloven geluiden over het bestaan van goed en kwaad en van een positieve God en de duivel (als de negatieve tegenkracht).

Op deze manier ligt het voor de hand dat een deel van mensen met een psychose, zich zal identificeren met de duivel. Het gaat er volgens mij dan om dat de negatieve beelden over henzelf en het bestaan, op deze manier tot leven komen.

Hartelijke groet,

Timo

Beantwoord door: Timo van Kempen op 29 mei 2024

Gerelateerd

Meer over

Psychose begrijpen
Psychosegevoeligheid

Lees ook