Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Hoe staat PsychoseNet tegenover religie?

Vraag

Beste Timo,

Hoe staat PsychoseNet tegenover religie? Hopelijk oecumenisch, breed, bevrijdend?

Ik heb een zwaar verleden op dit vlak. Veel misbruik in de familie, niets mag besproken worden….

Na veel onderzoek ben ik uitgekomen bij ‘kritisch gelovig’. Ik ben geen lid meer van het instituut.

Dank voor uw reactie.

Antwoord

Beste I.,

Religie is een verzamelnaam voor allerlei activiteiten en instituten die zich bezighouden met het verbinden van het aardse met het spirituele. Dat kan op veel manieren en er zijn vele richtingen.

Bij PsychoseNet staan we positief tegenover spiritualiteit en zingeving, omdat we van veel mensen horen dat ze er steun aan hebben tijdens perioden van onwelzijn en herstel. Op onze site kom je hierover ook regelmatig blogs tegen.

Dus ja, als religie wordt aangehangen op een manier die oecumenisch is en bevrijdend staan we daar positief tegenover.

Je noemt in je vraag ook het woord ‘breed’. Onder ‘breed’ versta ik dat er geen waarheidsclaim of druk of dwang wordt opgelegd bij religie. Want in bepaalde stromingen en bij sommige sekten gebeurt dat wel degelijk. Als religie niet de breedte ingaat, kan het een keurslijf worden en een soort dwangbuis. Dat vinden we bij PsychoseNet een slechte zaak. Mensen kunnen hierdoor beschadigd raken, allerlei nare gedachten en gevoelens krijgen en zelfs grensoverschrijdende dingen meemaken (lichamelijk en/of emotioneel).

Religie is eigenlijk een heel breed begrip dat vaak aan een kerk of vaste geloofsovertuiging en geloofsleer wordt opgehangen. Persoonlijk spreek ik liever over religiositeit: je vermogen om je spiritueel te verbinden en te laten voeden zonder dat een vastomlijnde leer (bij religie heet dat dogmatiek) wordt opgelegd aan anderen.

Bij religie en spiritualiteit is het ook altijd belangrijk om niet alles of te veel te spiritualiseren. Dat klinkt misschien als een ingewikkeld woord, maar betekent gewoon dat mensen stevig met beide benen op de grond blijven staan en bij wijze van spreken niet achter iedere boom een engel of boze geest zien staan. Of denken dat alles wat je meemaakt altijd een speciale of diepere betekenis heeft.

Als religie tot vreugde en de ervaring van vrijheid leidt, en er geen instituut aan te pas komt dat mensen de wet voorschrijft, kunnen mensen er veel steun en betekenis aan ontlenen.  Juist ook in moeilijke perioden!

Succes met het vinden van je eigen weg en hartelijke groet,

Timo

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Timo van Kempen op 24 juli 2022

Gerelateerd

Meer over

religie
Spiritualiteit

Lees ook