Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Lijken psychose en verbeeldingskracht op elkaar?

Vraag

Lijken een psychose en verbeeldingskracht veel op elkaar? En hoe krijg je inzicht in je psychose zodat je kunt stoppen met je medicatie?

Antwoord

Dank voor al je vragen.

Te beginnen bij de laatste: lijken psychose en verbeeldingskracht op elkaar?

Mijn antwoord zou zijn: ja. De nobelprijswinnaar John Nash, die ook psychosen had, zei ooit dat dezelfde verbeeldingskracht die hem de inspiratie had gegeven tot zijn wetenschappelijk werk, ook de bron was van zijn psychose.

Psychose kun je daarmee wellicht beschouwen als een soort uit de hand gelopen verbeeldingskracht, die ook te maken heeft met kunst, wetenschap en in het algemeen het maken van symbolen die ons helpen het leven te leven en te begrijpen.

De kunst is dus om de psychose zodanig te gaan ervaren dat het element van verbeeldingskracht tot zijn recht komt, zonder dat het de persoon geheel in zijn greep heeft cq houdt en het gedrag van de persoon geheel beheerst.

Hiermee kom ik op je tweede vraag: de psychose wordt kanaliseerbaar op het moment dat de persoon inzicht begint te krijgen in het feit dat de psychose een product is van de eigen verbeelding die resulteert in een veel te persoonlijke en vaak beangstigende interpretatie van de wereld om ons heen. Het besef dat psychose neerkomt op het kijken naar de wereld door de bril van je eigen angsten.

Hoe kun je dit inzicht ontwikkelen? Door bereid te zijn te praten met anderen en te luisteren naar hun observaties. Door jezelf proberen te spiegelen aan anderen met een andere mening. Door proberen te kijken naar de emoties achter de producten van je verbeelding. Door proberen de symbolen te zien in je psychose die je iets proberen te vertellen over waar die angst vandaan komt. Door open te staan voor het feit dat mensen psychologisch kwetsbaar zijn, inclusief jezelf. Door proberen te luisteren naar wat de psychose je probeert te vertellen, en hier met andere mensen over te praten. Door te praten met andere mensen die ooit in een psychose zaten en hier geleerd hebben contact mee te leggen.

Ook belangrijk is om na de eerste psychose uitgebreid stil te staan bij hoe een psychose zich bij jou ontwikkelt en wat de vroegsymptomen zijn bij jou. Op die manier leer je vanzelf om de psychose in een vroeg stadium te kanaliseren.

Als je al deze dingen hierboven hebt geleerd, met name als je je eigen psychose hebt leren begrijpen in relatie tot je levensverhaal en je onderliggende angsten; als je geleerd hebt je psychose in een vroeg stadium te herkennen; als je geleerd hebt er over te praten met andere mensen die dit ook hebben gehad – dan is het tijd om aan reductie van je medicatie te gaan denken – om je laatste vraag ook te beantwoorden.

Beantwoord door: Jim van Os op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook