Main content

Vraag

Beste Ralph,

Ik heb drie vragen:

Is een psychose een vorm van manie?

Als je moeder manisch depressief is, ben je dan zelf gevoeliger hiervoor?

Kunnen situaties met veel stress een psychose triggeren?

Alvast bedankt!

 

Antwoord

Beste L.,

Dat zijn goede vragen die ik kort zal beantwoorden.

Ten eerste is over de erfelijkheid van bipolaire stoornissen een speciale website gemaakt: www.erfelijkheidbipolair.nl, dus neem daar eens een kijkje op.

Als je een ouder hebt met een bipolaire stoornis, dan heb je inderdaad een grotere (groter dan gemiddeld) kans om zelf ook een stemmingsstoornis te krijgen. Maar de kans dat je geen psychiatrische aandoening krijgt, is veel groter.

Over manie en psychose: een ernstige manie is soms een vorm van psychose ('manische psychose' of 'psychotische manie'), er zijn dan bijvoorbeeld grootheidswanen of hallucinaties. Maar andersom is niet elke psychose een manie (zoiets als: een paard is vaak bruin, maar niet elke bruine viervoeter is een paard).

Als je daarvoor gevoelig bent kan een psychose worden uitgelokt door een opeenhoping van stressfactoren. Maar dus niet bij iedereen, tenzij de stress zo massaal is dat de meeste mensen de greep op de realiteit zouden verliezen, maar dat is natuurlijk uiterst zeldzaam.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Bekijk ook:

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 0-20
Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 februari 2021
  • Deel deze pagina: