Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Psychosegevoeligheid: 30% met een slechte prognose

Vraag

U heeft onlangs geschreven dat, onder de bevolking met “psychosegevoeligheid“, er een groep is van ongeveer 30% die het denken over de rest besmet. Kan ik aannemen, dat in de literatuur die 30% meestal de diagnose schizofrenie bestempeld krijgen?

Als dat 0,5% tot 1% van de bevolking is, kan ik dan aannemen dat de hele groep met psychosegevoeligheid ongeveer 3 of 4% van de bevolking is?

Ook zou ik graag willen weten wat het typische verloop is van die groep van 30% in de eerste 10 jaar (in ieder geval een langere termijn)? Misschien kunt u een link doorgeven met een typisch voorbeeld?

Antwoord

Beste J,

Ja je rekenwerk klopt ongeveer!

Het hele psychosespectrum beslaat 3.5%, waarvan ongeveer 30% een RELATIEF ongunstig beloop heeft – en deze mensen krijgen vaak de diagnose schizofrenie/schizoaffectief.

ECHTER: zelfs bij de 30% met de diagnose is er GEEN “typisch” beloop, maar is er enorm veel variatie!

Het zit ongeveer als volgt:

  • 15% herstelt
  • 20% heeft een chronisch ernstig beloop
  • 30% heeft een relatief gunstig beloop
  • 35% heeft een beloop tussen chronisch ernstig en relatief gunstig.

Groet Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 51
Beantwoord door: Jim van Os op 29 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook