Main content

Vraag

Goedendag,

Wat fijn dat ik op deze manier een vraag kan stellen.

Ik ben een moeder van vier kinderen waarvan drie een autismespectrumstoornis hebben. Ik ben in het verleden psychotisch geworden door gebruik van een benzodiazepine en ook toen ik acuut moest stoppen met een antidepressivum. Ik ben ook heel gevoelig voor alcohol en drugs (ooit na een trekje van een joint). Mijn oudere broer reageerde jaren geleden ook ‘psychotisch’ op malariatabletten.

Ik krijg steeds meer de indruk dat ons DNA een aantal genen heeft die anders functioneren, en dat er in onze familie een gevoeligheid is voor medicatie die de boel kan versterken.

Kun je zoiets halen uit DNA, de mate van psychosegevoeligheid?

Is er van te voren uit te zoeken welke medicatie dit kan versterken?

Een van mijn kinderen met autisme gaat namelijk naar Zuid-Korea en ik wil zelf ook gaan reizen in de toekomst.

Dank u wel.

Antwoord

Beste V.,

Dank voor je vraag!

Ja, sommige mensen zijn (psychose)gevoeliger voor de psychische effecten van medicamenten, voeding en stress.

Er is geen test uit het DNA te halen om dit te bepalen - dit komt omdat er duizenden genetische variaties bij betrokken zijn die bovendien slechts een klein deel van de gevoeligheid bepalen. Heb je in de praktijk niets aan.

Maar meer praktisch: het oude middel tegen malaria waar je psychotisch van kan worden (Lariam) kun je vervangen door een ander middel dat dat niet heeft, zoals Malarone. Hangt wel af van het gebied waar je naartoe gaat. Kun je vragen bij de GGD. Zuid-Korea valt reuze mee, daar hoef je volgens mij geen malariaprofylaxe te gebruiken.

Greetz Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie null
Beantwoord door: Jim van Os op 22 juni 2022
  • Deel deze pagina: