Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Psychosegevoeligheid: Hoe kun je nagaan of je er aanleg voor hebt?

Vraag

Ten eerste wil ik u hartelijk bedanken voor uw werk omtrent psychosegevoeligheid en gerelateerde zaken.

Ik heb met veel interesse het recente artikel over cannabis en psychose gelezen in de Volkskrant. Ook ben ik zelf psychotisch geweest, vrijwel zeker gerelateerd aan mijn toenmalige cannabisgebruik.

Nu wordt er veel geroepen dat psychose n.a.v. cannabisgebruik alleen kan ontstaan bij mensen met een “aanleg” daarvoor. Dit roept bij mij een aantal vragen op.

Ik vraag mij af, o.a. omdat er in mijn familie geen psychische problemen voorkomen, of dat wel zo is. (Ik heb ongeveer 15 jaar dagelijks gerookt, pas op mijn 35e ging het mis.) Ook heb ik soortgelijke verhalen gehoord van andere mensen die psychotisch zijn of zijn geweest.

Ik heb zelf het vermoeden dat het gebruik van cannabis an sich iemand gevoelig kan maken voor psychoses en dat aanleg ervoor niet per se een factor hoeft te zijn.

Ook vraag ik me af of niet iedereen tot op zekere hoogte psychosegevoelig is. Zal niet elk mens bij bijvoorbeeld ernstig slaaptekort psychotische symptomen vertonen of op zijn minst er gevoeliger voor worden?

Natuurlijk zullen er meerdere factoren in het spel zijn, maar ik zie nu veel mensen de risico’s van cannabisgebruik bagatelliseren met een simpel “tja, mensen met aanleg moeten het ook niet doen.”

Dit roept ook weer de vraag op: hoe kun je nagaan of je er aanleg voor hebt? Familiehistorie lijkt mij te beperkt om hier uitsluitsel over te geven.

Alvast bedankt voor uw reactie.

Antwoord

Dank voor schrijven en delen van je ervaring.

Helemaal gelijk volgens mij!

We zijn allemaal psychosegevoelig – bijvoorbeeld ieder mens draagt duizenden genetische varianten die zijn geassocieerd met psychosegevoeligheid. Dit is ook niet verbazingwekkend, want psychose is de overdrijving van ons natuurlijk talent om betekenis te geven aan interne en externe stimuli.

De menselijke capaciteit tot psychose kan dus in aanleg meer of minder aanwezig zijn, maar ook door de omgeving meer of minder in de hand worden gewerkt.

Bijvoorbeeld door cannabisgebruik, zoals je terecht stelt, vooral tijdens de gevoelige periode van ontwikkeling van brein en psyche. Maar ook trauma’s in de jeugd en andere factoren kunnen psychosegevoeligheid versterken.

Dus ja, het is zeker mogelijk dat bij iemand met gemiddelde psychosegevoeligheid een psychose ontstaat alleen door fors cannabisgebruik.

Dank voor bericht!

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 36
Beantwoord door: Jim van Os op 14 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook