Main content

Vraag

Hallo Jim,

Ik heb een vraag over geheugen in relatie tot psychose.

In het contact met iemand met een psychose merk ik dat zijn geheugen hem in de steek laat op meerdere manieren. Belangrijke zaken over zijn eigen familie en over wat ik hem verteld heb lijkt hij compleet vergeten te zijn.

Wat ook lastig is, is dat zijn reactie uitsluitend betrekking heeft op het hier en nu en dat de geschiedenis die je met hem hebt van geen invloed lijkt te zijn.

Het ene moment kan je de belangrijkste persoon op aarde voor hem zijn, het andere moment doe je iets verkeed in zijn ogen en is de relatie gelijk verstoord en verbreekt hij het contact. Paranoia lijkt hierbij een factor.

Ik hoor graag van je.

Groeten,

N.

Antwoord

Beste N.,

Dank voor je vraag!

Wat je constateert is helaas niet zelden het geval: dat psychosegevoeligheid kan interfereren met de manier van contactname, wederkerigheid en beleven c.q. invullen van de relatie.

Een heleboel factoren kunnen hierbij van belang zijn, zoals je al aangeeft: stemmen horen, wantrouwen, opgaan in de innerlijke wereld, problemen met aandacht/concentratie (hetgeen de indruk kan wekken van een slecht geheugen), bijwerkingen van medicatie (onder andere traagheid) en andere dingen.

Ik kan niet precies op afstand opmaken wat precies speelt bij hem, maar het lijkt alsof meerdere factoren een rol spelen.

Het is zaak je hier bewust van te zijn en te weten dat er geen opzet in het spel is of iets dergelijks. Het belangrijkste is vriendschap en liefde blijven laten zien, ook al is er een relatieve kloof in de directe wijze van contact, die anders is dan anders.

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 20 december 2021
  • Deel deze pagina: