Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Wat is de relatie tussen psychosegevoeligheid en de werking van het geheugen?

Vraag

Hallo Jim,

Ik heb een vraag over geheugen in relatie tot psychose.

In het contact met iemand met een psychose merk ik dat zijn geheugen hem in de steek laat op meerdere manieren. Belangrijke zaken over zijn eigen familie en over wat ik hem verteld heb lijkt hij compleet vergeten te zijn.

Wat ook lastig is, is dat zijn reactie uitsluitend betrekking heeft op het hier en nu en dat de geschiedenis die je met hem hebt van geen invloed lijkt te zijn.

Het ene moment kan je de belangrijkste persoon op aarde voor hem zijn, het andere moment doe je iets verkeed in zijn ogen en is de relatie gelijk verstoord en verbreekt hij het contact. Paranoia lijkt hierbij een factor.

Ik hoor graag van je.

Groeten,

N.

Antwoord

Beste N.,

Dank voor je vraag!

Wat je constateert is helaas niet zelden het geval: dat psychosegevoeligheid kan interfereren met de manier van contactname, wederkerigheid en beleven c.q. invullen van de relatie.

Een heleboel factoren kunnen hierbij van belang zijn, zoals je al aangeeft: stemmen horen, wantrouwen, opgaan in de innerlijke wereld, problemen met aandacht/concentratie (hetgeen de indruk kan wekken van een slecht geheugen), bijwerkingen van medicatie (onder andere traagheid) en andere dingen.

Ik kan niet precies op afstand opmaken wat precies speelt bij hem, maar het lijkt alsof meerdere factoren een rol spelen.

Het is zaak je hier bewust van te zijn en te weten dat er geen opzet in het spel is of iets dergelijks. Het belangrijkste is vriendschap en liefde blijven laten zien, ook al is er een relatieve kloof in de directe wijze van contact, die anders is dan anders.

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 20 december 2021

Gerelateerd

Meer over

geheugen
Psychosegevoeligheid

Lees ook