Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Welke therapie kan mij helpen met mijn geheugenproblemen?

Vraag

Een aantal jaren geleden heb ik kort achter elkaar twee psychosen gehad. Ik heb nu nog steeds geheugenproblemen. Ik moet vaak goed nadenken om te weten wat ik gisteren heb gedaan, en het leren voor school gaat erg lastig. Dit zijn dingen die voor mijn psychosen wel gewoon goed gingen.

Is er iets, een therapie of iets anders, waardoor ik van mijn geheugenproblemen af kan komen?

Wie of welke instantie kan mij hierin verder helpen?

Antwoord

Beste O.,

In het kader van psychische problemen zoals psychosegevoeligheid, onstaan niet zelden concentratieproblemen waardoor het lijkt alsof het geheugen minder functioneert. Als je concentratie slecht is wordt de informatie niet goed opgeslagen – zodat je het je ook niet meer kunt herinneren.

Soms is het geheugen zelf ook wat minder en is het niet alleen de concentratie.

Hier zijn niet echt behandelingen voor, anders dan je lifestyle optimaliseren (bewegen, plantaardige voeding, voldoende slaap, sociale contacten). Je hebt allerlei cognitieve trainingen en apps waar je je geheugen objectief ietsje beter mee kunt maken, maar het probleem is dat dat in de stroom van het dagelijks leven niet echt bijdraagt – zo blijkt uit onderzoek.

Hope this helps,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 26 oktober 2021

Gerelateerd

Meer over

geheugen
Gezin, studie en werk
therapie

Lees ook