Main content

Vraag

Een aantal jaren geleden heb ik kort achter elkaar twee psychosen gehad. Ik heb nu nog steeds geheugenproblemen. Ik moet vaak goed nadenken om te weten wat ik gisteren heb gedaan, en het leren voor school gaat erg lastig. Dit zijn dingen die voor mijn psychosen wel gewoon goed gingen.

Is er iets, een therapie of iets anders, waardoor ik van mijn geheugenproblemen af kan komen?

Wie of welke instantie kan mij hierin verder helpen?

Antwoord

Beste O.,

In het kader van psychische problemen zoals psychosegevoeligheid, onstaan niet zelden concentratieproblemen waardoor het lijkt alsof het geheugen minder functioneert. Als je concentratie slecht is wordt de informatie niet goed opgeslagen - zodat je het je ook niet meer kunt herinneren.

Soms is het geheugen zelf ook wat minder en is het niet alleen de concentratie.

Hier zijn niet echt behandelingen voor, anders dan je lifestyle optimaliseren (bewegen, plantaardige voeding, voldoende slaap, sociale contacten). Je hebt allerlei cognitieve trainingen en apps waar je je geheugen objectief ietsje beter mee kunt maken, maar het probleem is dat dat in de stroom van het dagelijks leven niet echt bijdraagt - zo blijkt uit onderzoek.

Hope this helps,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Jim van Os op 26 oktober 2021
  • Deel deze pagina: