Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dit antwoord is gegeven door een PsychoseNet Expert die niet meer actief in het online Spreekuur van PsychoseNet.

Het gegeven antwoord is nog steeds het lezen waard.

Heb ik een psychose?

Vraag

Ik slikte heel lang geleden medicijnen. De laatste twee jaar maak ik zorgen over mijn geestelijke toestand. Ik hoor stemmen en vaker twee stemmen tegelijkertijd. Ik zie katten honden en slangen thuis bewegen.

Doordat ik diabeet heb dacht ik toen aan hypotoestand. Suïcidale gedachten heb ik echt. Ik wil geen pijn doen aan mijn zieke moeder die 85 jaar oud is. Ik voel me alleen. Ik durf niet aan de bel te trekken omdat mijn moeder mij nodig heeft. Iemand heeft mij verteld dat een demon in mij zit en ik ben begonnen met imams om de demon uit mijn lijf weg te jagen, tot nu toe nog zonder resultaat.

Ik heb het gevoel dat mijn gedachten niet de mijn zijn en ik heb geen vertrouwen in televisie, computer… Ze hebben het over mij. Het wordt met de dagen slechter en ik wil niet opgenomen worden want mijn moeder ziek is en zij heeft mij nodig.

Kun je me helpen?

Antwoord

Dat klinkt erg vervelend!

Als ik jou was zou ik mijn licht eens opsteken bij een EDI-team (early detectie and intervention) bij jou in de buurt. Zij kunnen samen met jou kijken wat er nu precies speelt en dan kijken of je een verhoogde kans hebt op een psychose of dat het wel meevalt.

Kun je er wat mee?


Logo biografie Tom van Wel

Tom van Wel is sinds 2020 als psycholoog verbonden aan BuurtzorgT. Hij werkte ruim 30 jaar bij Altrecht, met name bij Vroege psychose ABC. Hij is betrokken bij Peer-supported Open Dialogue Nederland (POD NL). Voorts werkt hij als docent/trainer via BureauVanWel.

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 62
Beantwoord door: Psychosenet Expert op 29 mei 2019

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook