Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Kunnen psychotische symptomen al terugkomen na kleine dosisverlaging van olanzapine?

Vraag

Beste Ralph,

Bij mij is er onlangs de diagnose schizoaffectieve stoornis, type bipolair vastgesteld. Ik slik nu 20 mg olanzapine en ben daardoor 10 kilo aangekomen in gewicht. Daarnaast slik ik nog 1200 mg lithium en 200 mg sertraline.

Ik mag de olanzapine nu voorzichtig afbouwen maar ik merk dat ik weer achterdochtig word en dat mensen over mij praten. Ook hoor ik weer stemmen. Kan dit zelfs al komen na zo’n kleine vermindering (5 mg) van de olanzapine? Betekent dit dat ik niet zonder kan?

Ik ben heel benieuwd naar uw reactie.

Groetjes,

G.

Antwoord

Beste G.,

De diagnose ‘schizoaffectieve stoornis van het bipolaire type’ houdt in dat je een kwetsbaarheid hebt om een depressieve of manische ontstemming te krijgen (daarvoor gebruik je lithium en sertraline), en dat er bovendien een kwetsbaarheid doorheen speelt om psychotische verschijnselen te krijgen, zoals achterdochtig voelen en stemmen horen.

Olanzapine is werkzaam tegen die psychotische verschijnselen, en het kan dus heel goed zijn dat bij een (te) lage dosis daarvan, de klachten weer terugkomen. Of je op den duur niet zonder antipsychoticum kan is meestal moeilijk te voorspellen, dat blijft een kwestie van voorzichtig uitproberen wat een dosisverlaging doet.

Gewichtstoename is een bekende bijwerking van olanzapine, die overigens niet heel erg afhangt van de dosis. Als dat een probleem zou worden zijn er ook andere antipsychotica, zoals haloperidol of aripiprazol, die geen gewichtstoename geven. Misschien moet je eens met je behandelaar overleggen of dat een optie zou zijn.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 4 november 2023

Gerelateerd

Meer over

antipsychotica
Medicatie
Psychosegevoeligheid

Lees ook