Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Laura is psychiater en werkt op een acute opname-afdeling. Ze is gespecialiseerd in ambulante zorg voor mensen met ernstige psychiatrische problemen, vooral mensen die last hebben van psychoses.

Rm en (ontbreken van) gevaar bij opname

Vraag

Beste Laura van Goor,

Mijn man kan niet voor mij zorgen als ik een psychotische episode doormaak, want hij moet ook gewoon naar zijn werk kunnen gaan. Als hij te veel vrije dagen om mij vraagt loopt hij de kans om zijn baan te verliezen en dat zou echt een ramp zijn! Daarom heb ik gekozen om mijn RM te verlengen, maar ik vraag mij af of het altijd wel voldoende is om snel opgenomen te worden…

Kan mijn (voorwaardelijke) RM ingezet worden om mij te laten opnemen wanneer het voor iedereen duidelijk is dat ik mezelf niet meer ben en geen medicatie meer slik en ook als er geen sprake van gevaar is? Medicatie slikken staat in de voorwaarden van mijn RM.

Antwoord

Hai E,

Het kan wel, maar gebeurd inderdaad niet altijd zo.

Het is dus belangrijk dit wel te bespreken met je behandelaar(s). En in een signaleringsplan te verwerken. Dit moet dan ook duidelijk terug te vinden zijn in je dossier en in het behandelplan. Zodat iedereen weet wat er moet gebeuren, ook als je vaste behandelaars er niet zijn. En een kopietje van je signaleringsplan en je behandelplan thuis te hebben liggen. Het is handig bij je signaleringsplan ook je huisarts te betrekken. Dat laatste kan belangrijk zijn voor als de crisis in het weekend is.

Ik hoop dat het niet nodig zal zijn.

met vriendelijke roet,

Laura

Beantwoord door: Laura van Goor op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie

Lees ook