Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Remke van Staveren is psychiater. Ze werkt bij BuurtzorgT in Amsterdam, en is medeoprichter en consulent van de afbouwpoli van GGZ Noord-Holland-Noord. Ze schreef meerdere boeken, waaronder het boek Minder Slikken, een publieksboek over verantwoord afbouwen van psychofarmaca.

Wat is uw advies ten aanzien van de quetiapine bij angst?

Vraag

Door verschillende ingrijpende gebeurtenissen in mijn leven heb ik een angststoornis ontwikkeld. Ik ben de hele dag angstig, gespannen en heb nauwelijks energie.

Sinds een aantal maanden gebruik ik quetiapine waarvan de dosis geleidelijk is opgebouwd naar 150 mg.

Ik heb het idee dat de quetiapine me niet heeft geholpen. Ik vind het daarom niet prettig om het middel nog langer te gebruiken. Maar aan de andere kant voel ik me zo angstig en gespannen, dat ik bang ben om het af te bouwen.

Verder gebruik ik nog 10 mg temazepam en 80 mg Dominal om door te slapen. Ik slaap hier doorgaans goed op.

Wat zou u adviseren ten aanzien van de quetiapine?

Antwoord

Dag R.,

Dank voor je vraag. Quetiapine is, zoals je waarschijnlijk wel weet, een antipsychoticum met vele serieuze bijwerkingen. Een van de bijwerkingen is ‘goed slapen’, maar ook versuffing (ook wel hersenmist genoemd). Daarnaast kun je op termijn bijwerkingen krijgen als: een hoge bloedruk, gewichtstoename, cholesterol, suikerziekte en daarmee hart- en vaatziekten.

Als jij geen psychoses hebt is het beter om geen antipsychoticum te gebruiken. Bespreek dit vooral met je arts: waarom is voor een antipsychoticum gekozen? Vaak om mensen beter te laten slapen maar daar is het eigenlijk een veel te zwaar middel voor, ook in lage doseringen geeft het de genoemde bijwerkingen.

Mocht er geen goede reden zijn om het te gebruiken dan is het beste toch afbouwen. Doe dat vooral heel, heel langzaam en op het einde steeds langzamer en met kleinere stapjes. Gebruik eventueel op het einde een taperingstrip.

Nog meer vervelend nieuws: ook Dominal is een antipsychoticum (zelfde bijwerkingen als quetiapine).

Veel sterkte en vriendelijke groet,

Remke

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Remke van Staveren op 20 december 2022

Gerelateerd

Meer over

angst
Angst en Dwang
antipsychotica
Medicatie
Quetiapine

Lees ook