Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Zal quetiapine 25 mg blijven werken om goed te kunnen slapen?

Vraag

Ik slik op dit moment 25 mg quetiapine om goed te kunnen slapen. Ik heb autisme en ADHD en heb moeite met in slaap komen en doorslapen.

Blijft dit medicijn altijd goed werken, ook in de toekomst?

Antwoord

Beste T.,

Quetiapine 25 mg wordt vaak voorgeschreven bij slaapproblemen. Het werkt vaak goed, in elk geval de eerste maanden. Veel mensen met ADHD en autisme hebben moeite met slapen.

Het is ook goed om te onderzoeken of je andere dingen kunt doen om je slaap te verbeteren. Het kan te maken hebben met (nog te laat op de dag innemen van) ADHD-medicatie, een onregelmatig dag-nachtritme, teveel en te laat op schermpjes kijken, enzovoort. Daar kan een slaaptraining bij helpen.

Bij autisme en ADHD kan het ook voorkomen dat je lichaam te laat melatonine aanmaakt, waardoor je niet goed in slaap kunt komen. Een tabletje melatonine kan dan een oplossing zijn. Goed om nog eens met je huisarts naar te kijken!

Groet,

Wim

Beantwoord door: Wim Veling op 8 december 2023

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Quetiapine

Lees ook