Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Is bij incidenteel gebruik van quetiapine de kans op bijwerkingen groot?

Vraag

Hallo,

Ik heb quetiapine 25 mg gekregen voor het slapen. Ik wil dit eigenlijk alleen gebruiken wanneer ik niet kan slapen en niet elke dag.

Is bij incidenteel gebruik de kans op ernstige bijwerkingen groter dan bij chronisch gebruik?

Hartelijke groeten.

Antwoord

Beste E.,

Quetiapine wordt in een lage dosis (bv. 25 mg) inderdaad wel eens 'off-label' voorgeschreven voor hardnekkige slaapproblemen. Als je het alleen gebruikt als het echt nodig is, zijn er geen ernstige bijwerkingen te verwachten. Je kunt er de volgende ochtend wel duf van zijn, dus pas dan op met verkeersdeelname.

Belangrijk is dat je ook andere maatregelen neemt om je slaap te verbeteren, en ook niet bang bent om af en toe wakker te liggen. Laat de natuur zo goed mogelijk haar werk doen. Regelmaat is erg belangrijk, en vooral op een vaste tijd aan de dag beginnen, geen alcohol te gebruiken, etc.

Er zijn ook psychotherapieën om de slaap te verbeteren. Medicijnen zijn soms een geschikt hulpmiddel, maar leefstijlaanpassingen zijn belangrijker om een natuurlijke slaap te hervinden. Welterusten!

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 30 januari 2023

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Quetiapine

Lees ook