Main content

Vraag

Beste Jim,

Ik slik al 30 jaar lithium 1000 mg. Ruim twee jaar geleden kreeg ik quetiapine 25 mg erbij voor de slaap. Vanwege een ingrijpende gebeurtenis had ik last van spanning en angst. Ik ben ook in behandeling geweest hiervoor bij de ggz.

Momenteel kamp ik met stemmingsproblemen. Het is geen depressie zoals na een manie, maar meer een gevoel van zinloosheid en niets voelen.

Kan dit ook komen door de quetiapine?

Ik heb eerder geprobeerd af te bouwen in overleg met mijn behandelaar. Van 25 mg naar 12.5 mg (drie weken) en daarna niets. Na 6 weken kreeg ik hevige klachten. Op advies van mijn behandelaar ben ik toen teruggegaan naar 25 mg.

Ik ben niet meer in behandeling maar wil zelf toch onderzoeken of mijn afgevlakte gevoelens veroorzaakt worden door quetiapine.

Hoe kan ik het beste afbouwen?

Met vriendelijke groet.

Antwoord

Beste T.,

Afbouw is zeer individueel. Het is eigenlijk voorzichtig beginnen en dan op basis van de ervaring doorgaan, bijstellen of stabiliseren, telkens weer, in goed overleg tussen de voorschrijver en de patiënt.

Wat je zou kunnen doen, in overleg met de huisarts, is overgaan op 12.5 mg en dan kijken of dat enig verschil maakt met het 'niet voelen'. Als het geen enkel verschil maakt is de quetiapine misschien niet de boosdoener. Lithium kan ook dergelijke emotionele vlakheid veroorzaken, misschien dat daar een dosisaanpassing besproken kan worden? Zijn de lithiumniveaus stabiel over de tijd?

Groet,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.). Eind december 2021 verscheen zijn nieuwste boek 'We zijn God niet', dat hij samen schreef met Myrrhe van Spronsen.

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 5 augustus 2022
  • Deel deze pagina: