Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Waarom werkt quetiapine wel en oxazepam niet bij slaapproblemen?

Vraag

Goedendag,

Ik heb traumagerelateerde klachten als gevolg van mijn jeugd. Meer specifiek heb ik last van triggers op relationeel gebied. Hierdoor kan ik niet inslapen en niet doorslapen.

Van de huisarts heb ik oxazepam gekregen, hier word ik suf van maar mijn hoofd gaat door. Quetiapine helpt wel mijn gedachten te stoppen. Beide middelen slik ik af en toe.

Hoe kan het dat quetiapine wel mijn gedachten kan stoppen en oxazepam niet?

Zou een SSRI helpender zijn?

Ik hoop dat u mij meer kunt vertellen hierover.

Dank alvast!

Antwoord

Beste L.,

Wat je goed moet begrijpen is dat alle verschillende medicamenten moleculen zijn die bij verschillende mensen hele verschillende reacties oproepen, en ook binnen een en dezelfde persoon de ene keer reactie A kan geven maar de volgende keer reactie B.

Dus denken dat er duidelijke en welomschreven medicatieklassen bestaan die allemaal iets verschillends en onderscheidends zouden moeten doen klopt niet!

Dus als quetiapine iets bij je doet – des te beter!

Aan de SSRI’s zou ik niet beginnen. Niet zelden krijgen mensen allerlei vreemde – en soms permanente – onttrekkingsverschijnselen als ze willen afbouwen. Er er is weinig goed bewijs dat ze iets uithalen.

Ik zou het überhaupt minder in de medicatie zoeken en meer in niet-farmacologische behandelingen, zeker als de relationele dimensie het probleem is.

Hope this helps!

Greetz Jim

Heb je ook een vraag voor een eSpreekuur expert? Stel je vraag -gratis en anoniem- via deze link.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 5 juli 2022

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Oxazepam
Quetiapine
slaapproblemen

Lees ook