Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Reactie op ‘Weer slapen zonder slaapmedicatie’

Vraag

Beste Ralph Kupka,

Ik zou hier graag even reageren op de vraag ‘Weer slapen zonder slaapmedicatie’ van Juul en uw bijhorend antwoord waarin u Juul aanraad om eens een gezonde slaaphygiëne te proberen om zijn slaapkwaliteit te verbeteren en op peil te houden zodat hij zijn slaapmedicatie verder met succes kan afbouwen en op termijn terug kan slapen zonder slaapmedicatie.

Uiteraard is slaaphygiëne belangrijk maar ik neem zelf ook een antipsychoticum dat ook gekend is als slaapmedicatie en weet uit ervaring (ik ben in 1 jaar tijd van 350 mg Seroquel XR naar 100 mg Seroquel XR afgebouwd) dat een goed slaaphygiëne jammer genoeg totaal niet volstaat om succesvol af te bouwen.

Het belangrijkste is jezelf een goede omkadering zoeken die jou goed kan ondersteunen tijdens het afbouwen. En het allerbelangrijkste om van je afbouw een succes te maken is een goede slaap en meer specifiek een goede slaapkwaliteit zonder nachtmerries, zonder 4 x per nacht wakker schieten per nacht, met uitgerust zijn ’s morgens, met goed inslapen ’s morgens, zonder je vriend te willen wurgen als hij je per ongeluk wakker maakt :-), enz…

In die goede omkadering moet er echt een huisarts of specialist-geneesheer zitten die gespecialiseerd is in homeopathie, orthomoleculaire geneeskunde (voedingssupplementen), acupunctuur, enz… Er moet meer en meer in de toekomst complementair en meer holistisch gewerkt worden door psychiaters. De tijd is rijp om die starre mentaliteit te veranderen waarbij men enkel naar de geest kijkt.

Kunt u mijn antwoord op Juul zijn vraag op de website zetten en ook bezorgen aan Juul? Ik wens iedereen veel succes en sterkte op zijn/haar pad naar genezing of herstel of hoe je het ook zelf willen noemen. Afbouwen is geen kattepis maar het is mogelijk met een goede omkadering (een psychiater en/of psycholoog en een huisarts of specialist – geneesheer gespecialiseerd in homeopathie, voedingssupplementen,… en een yogalk of personal trainer of een andere sportkeuze, enz…) Verder wil ik dit ook graag nog even meegeven: ” Voor iedereen is er een pad naar genezing. Het is je eigen verantwoordelijkheid om de juiste mensen of middelen te vinden die jou verder helpen. Het is geen kwestie van overwinnen. Het is een permanent leerproces.

Hartelijke groeten,

PureSoulPower

Antwoord

Beste PureSoulPower,

Hartelijk dank voor je reactie op de vraag van Juul en mijn antwoord daarop. Er zijn vele wegen naar een gezonde slaap, en het afbouwen van medicatie daarbij moet zorgvuldig en vaak heel geleidelijk gebeuren. Het is inderdaad van belang dat je bij dit herstelproces een manier kiest die bij je past, en dat laat begeleiden door mensen die daar verstand van en ervaring mee hebben.

Jouw reactie spreekt verder geheel voor zich. Dank voor je bijdrage aan deze discussie.
Vriendelijke groet, Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 19 maart 2018

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
slaap
slaapproblemen

Lees ook