Main content

Vraag

Hallo Jim,

Ik krijg een depot Haldol. Ik voel me hierdoor een zombie en heb zelfs soms suïcidale neigingen.

Ik heb een zorgmachtiging, dus als ik de medicatie niet neem ben ik bang dat ik opgenomen word. Maar als ik het wel neem ben ik bang dat ik echt een keer een suïcidepoging doe.

Wat zijn mijn rechten?

Vriendelijke groet.

Antwoord

Beste M.,

Je hebt het recht op een proces van 'samen beslissen' - gebaseerd op gelijkwaardigheid van ervaringskennis en professionele kennis.

De meeste artsen doen hier nog te weinig aan, blijkt uit Nederlands onderzoek rond de nationale campagne 'samen beslissen'.

Voor meer informatie hierover zie: https://begineengoedgesprek.nl/

In de praktijk betekent dit voor jou het volgende:

  1. Vraag een gesprek aan met de psychiater, en geef aan dat het urgent is wegens onverdraagbare bijwerkingen, over 'samen beslissen'. Samen beslissen in dit geval betekent dat je het wil hebben over (i) het type medicatie en (ii) de hoogte van de dosering.
  2. Geef in het gesprek aan dat je bereid bent medicatie te nemen (gezien de maatregel waar je onder valt) maar dat je niet meer wil dan de minimale dosis (25 mg elke vier weken) omdat de huidige dosis veel te zwaar is en je vermoedt dat de medicatie overgedoseerd is.
  3. Geef aan dat je ook eventueel een ander medicament wil proberen maar dan ook in de minimum dosering (equivalent 25 mg Haldol elke vier weken).
  4. Bereid het gesprek voor met de pvp-er en eventueel je advocaat. En kijk goed naar bovenstaande website want daar wordt aangegeven wat je zou mogen verwachten van een arts die de kunst van 'samen beslissen' machtig is.

Hope this helps!

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Meer informatie over behandeling:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 23 december 2021
  • Deel deze pagina: