Main content

Vraag

Beste meneer Kupka,

Ik gebruik al meer dan 12 jaar natriumvalproaat. Volgens mijn psychiater kan dit geen kwaad en hoeft mijn bloed nergens op gecontroleerd te worden. Ik heb hier wel mijn bedenkingen bij.

Zijn hier richtlijnen voor?

Vriendelijke groet,

M.

Antwoord

Beste M.,

De richtlijnen voor bipolaire stoornissen, waarin in hoofdstuk 10 ook het bloedonderzoek vermeld staat bij gebruik van natriumvalproaat/valproïnezuur, kun je vinden op www.ggzstandaarden.nl.

De spiegel hoeft alleen bepaald te worden als daar een aanleiding voor is. Wel wordt jaarlijks het bloedbeeld (rode en witte cellen) en de leverfunctie bepaald.

Het langdurig gebruik van dit middel geeft overigens in verreweg de meeste gevallen geen problemen.

Met vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Bekijk ook:

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Ralph Kupka op 1 juli 2021
  • Deel deze pagina: