Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Gaat risperidon mij beter helpen bij dwang dan aripiprazol?

Vraag

Beste Jim,

Na het starten met aripiprazol 30 mg en Nortrilen 150 mg drie maanden geleden, heb ik last gekregen van een obsessie. Ik ben de hele dag mijn ademhaling bewust aan het sturen. Het is heel vermoeiend en kost me veel energie. Ik heb last van benauwdheid, druk op de borst en onrust.

Inmiddels is de aripiprazol verlaagd naar 15 mg en ik ben overgestapt van Nortrilen op citalopram 40 mg. Maar ik merk helaas nog geen verschil.

Eerder had ik geen last van deze obsessie. Ik wil heel graag overstappen van aripiprazol op risperidon met het idee dat risperidon goed werkt tegen een dwangstoornis.

Denkt u dat het verstandig is om deze overstap te maken?

Met vriendelijke groet,

I.

Antwoord

Beste I.,

Antipsychotica kunnen obsessionele symptomen veroorzaken die behoorlijk lastig kunnen zijn. Wellicht is het dus beter om te stoppen en/of een ander middel te proberen zoals quetiapine of olanzapine. Aripiprazol 30 mg is trouwens een behoorlijk hoge dosis, was daar een speciale reden voor? Meestal is 10 mg voldoende…

Aripiprazol staat trouwens ook bekend als onrustverwekkend.

Of het met risperidon beter zal gaan is niet van te voren te zeggen – mensen reageren heel verschillend op verschillende medicamenten. Maar het zou kunnen dat je met risperidon minder last gaat hebben van obsessies…

Om de bijwerkingen te checken van de verschillende antipsychotica, kun je kijken op onze Antipsychotica Keuzetool.

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 2 augustus 2022

Gerelateerd

Meer over

Angst en Dwang
antipsychotica
Aripiprazol
Medicatie

Lees ook