Main content

Vraag

Ik heb 18 jaar lithium gebruikt. Ik ben nu gestopt, onder andere vanwege vermindering van de nierfunctie.

Ook heb ik hypothyreoïdie. Ik heb gehoord dat na het stoppen met lithium de schildklier kan herstellen.

Kan dat ook na landurig lithiumgebruik?

Antwoord

Beste M.,

De schildklierfunctie kan zich na het stoppen met lithium geleidelijk gaan herstellen. Dat kan echter wel geruime tijd duren.

Ik neem aan dat je levothyroxine gebruikt om de schildklierfunctie te ondersteunen. Als dat zo is, moet je daar nog enige tijd na het stoppen met lithium mee doorgaan. Dan kan je het heel geleidelijk gaan afbouwen en bezien of de schildklierfunctie herstelt.

Vraag advies aan je (huis)arts hierover.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Bekijk ook:

Meer informatie over de bipolaire stoornis:

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 15 mei 2021
  • Deel deze pagina: