Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Zijn seksuele stoornissen blijvend na antidepressivagebruik?

Vraag

Zijn seksuele stoornissen blijvend na gebruik van antidepressiva?

Ook als het antidepressivum is afgebouwd?

Antwoord

Hey T.,

Dank voor je vraag.

Post-SSRI seksuele dysfunctie (PSSD) is een aandoening waarbij individuen seksuele bijwerkingen blijven ervaren nadat ze zijn gestopt met het gebruik van SSRI’s (selectieve serotonineheropnameremmers), een klasse van antidepressiva. Deze bijwerkingen kunnen verminderd seksueel verlangen, problemen met opwinding, anorgasmie (onvermogen om een orgasme te bereiken), en genitale verdoving omvatten.

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen die SSRI’s gebruikt PSSD zal ontwikkelen, en veel mensen ervaren geen blijvende seksuele bijwerkingen nadat ze met de medicatie zijn gestopt. Echter, er zijn gevallen waarin PSSD langdurig of zelfs permanent lijkt te zijn. Het exacte mechanisme achter PSSD is nog niet volledig begrepen, maar enkele hypothesen omvatten veranderingen in neurotransmittersystemen, hormonale veranderingen, en structurele veranderingen in bepaalde delen van de hersenen als gevolg van langdurig SSRI-gebruik.

Een gerelateerd concept is “oppositionele tolerantie“, wat verwijst naar het idee dat het lichaam zich aanpast aan de aanwezigheid van een medicijn op een manier die tegen de oorspronkelijke werking van het medicijn ingaat. In het geval van SSRI’s, die werken door het verhogen van de beschikbaarheid van serotonine in de hersenen, kan oppositionele tolerantie inhouden dat het lichaam reageert door het aantal serotonine-receptoren of de gevoeligheid van deze receptoren te verminderen. Wanneer de SSRI’s dan worden gestopt, kan dit leiden tot een onbalans in het serotoninesysteem, wat mogelijk bijdraagt aan aanhoudende bijwerkingen zoals PSSD.

Ik kan je dus geen zekerheid geven over de kans dat het vanzelf weg zal gaan. Er is zeker een goede mogelijkheid.

Hope this helps,

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 23 januari 2024

Gerelateerd

Meer over

antidepressiva
Bijwerkingen
Medicatie

Lees ook