Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Hoe denkt u over gebruik van Seroquel bij slaapproblemen?

Vraag

Graag zou ik uw mening horen over het gebruik van Seroquel bij slaapproblemen als gevolg van depressie en angsten.

Ook gebruik ik al jaren paroxetine.

Antwoord

Ik zou beginnen met het lezen van boeken over slaap, en uitzoeken welke adviezen het beste bij u passen. Vervolgens zou ik enkele nachten een slaapmiddel nemen en dan een week niet, zodat de kans op gewenning verkleind wordt en u eventueel iets achter de hand heeft.

Persoonlijk schrijf ik, als de gewone slaapmiddelen niet werken, liever promethazine voor. Een antihistaminicum dat meestal een uur of 8 werkzaam is, maar soms een hang-over veroorzaakt.

Quetiapine (merknaam Seroquel) is een sederend neurolepticum dat mijns inziens te vaak wordt voorgeschreven. Met name als mensen veel last hebben van nachtmerries door traumatische gebeurtenissen ervaren ze er wel verlichting bij, alternatieven kunnen dan alfuzosine of baclofen zijn. Sommige mensen ervaren veel te veel en te lange sedatie (versuffing). Het is lastig om eraf te komen.

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Dirk Corstens op 4 augustus 2021

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
Seroquel
slaapproblemen

Lees ook