Main content

Vraag

Ik neem al fluoxetine 40 mg en Abilify 15 mg. Nu is voorgesteld om ook Seroquel XR 50 mg te nemen.

Gaat die Seroquel XR 50 mg mij helpen tegen dwanggedachten? Ik moet die Seroquel innemen voor het slapengaan.

Zal ik van die Seroquel ook overdag slaperig zijn?

Antwoord

Beste T.,

Een algemeen antwoord (we geven via PsychoseNet geen persoonlijke behandeladviezen): quetiapine (Seroquel) wordt inderdaad toegepast om de slaap te verbeteren (met deze relatief lage dosis hebben mensen doorgaans geen problemen in de ochtend, behalve misschien in de eerste week).

Atypische antipsychotica zoals aripiprazol (Abilify) en quetiapine worden samen met een serotononineheropname remmer (SSRI) zoals fluoxetine ook wel toegepast bij dwangverschijnselen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka


Biografie - Ralph Kupka

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het VU Medisch Centrum (Amsterdam UMC), en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is voorzitter van het landelijk Kenniscentrum Bipolaire Stoornissen (KenBiS) en  Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD).

Ralph Kupka werkt sinds 25 jaar in nationale en internationale onderzoeksconsortia op het gebied van bipolaire stemmingsstoornissen, en is eindredacteur van het eerste Handboek Bipolaire Stoornissen. Hij was voorzitter van de richtlijncommissie bipolaire stoornissen en bestuurslid van AKWA, het kwaliteitsinstituut voor de GGZ.

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Ralph Kupka op 26 maart 2022
  • Deel deze pagina: