Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

Expert Avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Seroquel of Dogmatil?

Vraag

Hallo Jim,

Ik heb te verwerken dat ik ooit wilde afbouwen en dat het toen toch mis ging na 16 jaar stabiliteit. Dit is een zware dobber want ik heb sinds 2015 drie psychoses gekregen. Buiten dat ik 5 mg albilify slik en ik bewegingsdrang heb. De psychiater zegt dat ik kan kiezen tussen seroquel en dogmatil. Wat is jou ervaring hiermee en wat zou je me kunnen aanraden?

Ik heb nu Artane gekregen in plaats van Akineton in de hoop dat dat wel werkt. De bijwerking van seroquel is bijvoorbeeld gewichtoename en Dogmatil stomp je meer van af en zijn er seksuele stoornissen. Kun jij me helpen met advies?

Antwoord

Beste Qien,

Allereerst wat vervelend voor je dat na 16 jaar stabiliteit de psychosegevoeligheid toch weer de kop opstak.

Abilify en bewegingsdrang zijn berucht, het kan zijn dat met seroquel of dogmatil dit anders gaat uitvallen.

Alle antipsychotica geven gewichtstoename en vervlakking, maar het bijwerkingsprofiel verschilt inderdaad een beetje van middel tot middel. Dus de keuze is inderdaad vaak gebaseerd op het bijwerkingsprofiel.

Daarnaast is het zo dat er grote variabiliteit is van persoon tot persoon in hoe men reageert op een middel.

Ik kan dus niet voorspellen hoe je zult reageren op seroquel dan wel dogmatil.

Je zou kunnen beginnen met een relatief lage dosis seroquel maar weet wel dat het behoorlijk sederend kan zijn – je kan er dus behoorlijk sloom van worden. Beste ’s avonds nemen als het sederend werkt bij je.

Maar ik begrijp dat je ook priadel neemt – is dat niet voldoende dan? Moet er echt een antipsychoticum bij? Is de dosis van de priadel optimaal? Waarom was je 16 jaar stabiel – wat is er veranderd? Kan je weerbaarheid verhoogd worden via mindfulness, strikte regelmaat in je leven aanbrengen, voldoende slaap, contragedragtraining en andere dingen die op onze website staan? Wat maakt dat de psychose terugkomt? Is de psychose stemmingsafhankelijk – in welk geval preventie zou kunnen gaan via stemmingsverandering, niet antipsychotica?

Kortom, allemaal dingen om met je voorschrijver te bespreken. Als je 16 jaar stabiel bent geweest zou je dat wederom moeten kunnen bereiken, lijkt het…

Heel veel succes!

Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 5 mei 2018

Gerelateerd

Meer over

dogmatil
Medicatie
Seroquel

Lees ook