Main content

Vraag

Ruim 10 jaar gebruik ik deze medicatie om te slapen, eerst een hogere dosering en 5 jaar 25mg. Kan er dopamine sensiviteit plaats vinden bij deze dosering over zo’n lange periode?

Heb heb enorme last van prikkels die zonder hiërarchie binnenkomen, veel herstel van nodig.

Kan dit getest worden ? En zo ja op welke manier ?

 

Antwoord

Dank voor je vraag.

Bij een dergelijke dosis is het zeer onwaarschijnlijk dat er dopamine hypersensitiviteit is opgetreden. Een test hiervoor is niet beschikbaar, maar als er geen tardieve dyskinesie is en ook geen steeds frequenter optredende psychotische verschijnselen is dopamine hypersensitiviteit onwaarschijnlijk.

Hope this answers the question....

Weet niet direct een andere oorzaak voor de prikkeloverlast aan te wijzen...

Groet Jim


Biografie Jim van Os
Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

 

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij verschijnt sinds 2014 op Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.)

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over psychose:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 56
Beantwoord door: Jim van Os op 1 april 2019
  • Deel deze pagina: