Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Hoe kan ik beste combinatie sertraline en quetiapine afbouwen?

Vraag

Beste Jim

Wat zijn de mogelijkheden om te stoppen met sertraline 50 mg en quetiapine 25mg zonder veel last te hebben van ontwenning?
Ik wil dit namelijk voor gaan leggen aan m’n huisarts, maar zou graag de verschillende mogelijkheden van afbouw willen weten.

Antwoord

Beste A,

In het algemeen: zie http://taperingstrip.nl/voorschrijven-en-bestellen/

Beste eerst bespreken met de huisarts om sertraline af te bouwen, en daarna quetiapine.

Met name bij de afbouw van sertraline zijn mogelijke problemen te verwachten, die kun je het beste afbouwen met een taperingstrip. De halfwaardetijd van sertraline is ongeveer 24 uur, dus niet superkort zoals paroxetine, maar kort genoeg om last van te krijgen.

Mocht taperingstrips niet lukken dan kun je eventueel proberen langzaam af te bouwen met de Zoloft 20 mg/ml, concentraat voor oplossing voor oraal gebruik (zoloft drank). Echter heel gedoe om goed gedoseerd te krijgen.

Daarna quetiapine langzaam afbouwen in de beschikbare doseringen.

Let echter op: alleen DSW en ENO vergoeden de taperingstrip, dus wellicht moet je wisselen van verzekeraar.

Succes!

Groet Jim

Beantwoord door: Jim van Os op 9 december 2017

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Quetiapine

Lees ook