Main content

Vraag

Hallo Jeroen,

Ik heb sinds mijn psychoses ontzettend last van verveling thuis. Ik ben ook al om 16 uur thuis. Het is zo ernstig dat ik op zulke momenten soms aan zelfmoord denk. Ook tijdens mijn dagbesteding en vrijwilligerswerk begin ik me steeds meer te vervelen.

De pycholoog heeft me een schilderij laten maken maar dat heb ik niet meer kunnen evenaren. Ik probeer een boek te lezen maar dat lukt maar een paar bladzijdes, ik woon alleen thuis met kat op een kleine oppervlakte.

Ik luister soms muziek of chat met Sensoor, ik zet de tv aan maar vind het niks. Het is hopeloos!!

Antwoord

Ha Q,

Wat een hoop gedoe bij elkaar, ik snap goed dat je hiervan een hopeloos gevoel krijgt.

Je hebt zelfs geen vraag in je verhaal, dat komt richtingloos over. Net als stilstaand water, het stroomt niet en het wordt troebel. Klinkt alsof je een flinke boost kan gebruiken.

Terzijde: die medicatie, wat kunnen daar de bijwerkingen van zijn? Het kan voorkomen dat daar ook een gedeelte van je zware gevoel vandaan komt.

Ok: standpunt ingenomen , je vind het maar niks: dat is een goede start van: wat wil ik dan wel? Is het een idee om iemand in je omgeving te vragen om samen mee te sparren?

Maak samen een plan van aanpak met doelen en uitdagingen en vraag ook anderen om je te supporten hierin. Als het niet lukt om het helemaal uit jezelf te halen dan zijn het zware tijden inderdaad. Dus ga het samen met iemand aan.

Je kan het ook omdraaien: bied jezelf aan bij een (vrijwiligers)organisatie en ga anderen geven wat je zelf mist. Dat geeft erkenning, herkenning waardering en zin: je krijgt er ongetwijfeld een hoop voor terug. Indirect help je jezelf dus en dat kan een vicieuze cirkel doorbreken.

Iets anders: concentratie is inderdaad een ding. Psychoses hebben veel impact en dat kost tijd om te herstellen. Geduldig zijn met jezelf en gewoon doorgaan met jezelf uitdagen. Elke dag iets lezen is goed genoeg. Tv is ook.. tja, niet mijn ding..

Schrijf je ook? Je hebt een mooie schrijfstijl. Een keer een blog schrijven voor Psychosenet? Over de zomervakantie bijvoorbeeld. Hoe kom je die pruimentijd door?

Nog een paar vragen om je op gang te brengen: Welke dingen vond je leuk voordat je ziek werd? Wat vond je als kind leuk om te doen? Wel eens overwogen om een WRAP-training te volgen? Dat gaat ook over ‘je dagelijks goed voelen’.

Helaas, ik kom met tips, maar de beste ideeën komen toch echt uit jezelf.

Succes met deze zoektocht, gaat je echt wel lukken!

Jeroen

Beantwoord door: Jeroen Zwaal op 11 juni 2018
Expert Avatar

Dit antwoord is gegeven door een PsychoseNet Expert. Deze expert is niet meer actief in het online Spreekuur van PsychoseNet. Het gegeven antwoord is nog steeds het lezen waard.

Heb je zelf een vraag?

Stel je vraag in ons eSpreekuur. Er zijn diverse andere experts beschikbaar in het eSpreekuur, van ervaringsdeskundigen tot psychiaters, die je vraag graag beantwoorden.

Ook deze links zijn interessant om te bekijken:

  • Deel deze pagina: