Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Slaaphygiëne bij slaaproblemen verbeteren?

Vraag

Waarom schrijf je promethazine voor bij slaapproblemen. Eerst moet slaaphygiëne worden aangeleerd. Deze blauwe pilletjes worden in de verslavingszorg al blauwe smurfjes genoemd. Omdat ze te vaak en teveel worden voorgeschreven. Als je beduveld wil worden door je cliënten dan kun je het krijgen. Leve de blauwe smurfjes.

Antwoord

De vraag ging over promethazine en er werd niet gevraagd om een belerende preek over slaaphygiëne (dat vind ik net zo’n akelig woord als psycho-educatie).

Maar juist, helemaal eens met die slaaphygiëne; en daarnaast denk ik dat we een bepaalde mate van slapeloosheid moeten leren accepteren; het slaappatroon dat mijn voorkeur heeft is Zuid-Europees: korte nachten en een verfrissende middagslaap, dat zou ook best eens goed kunnen helpen in ons jachtige bestaan waarin we zoveel mogelijk onder controle willen hebben.

Zijn smurfen niet meestal blauw? Is een prachtige gele capsule temazepam een gele smurf?

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Medicatie
slaapproblemen
Verslavingsgevoeligheid

Lees ook