Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Heeft u ervaring met slaapproblemen als gevolg van fluoxetine?

Vraag

Geachte heer,

Jarenlang heb ik redelijk probleemloos 20 mg paroxetine gebruikt vanwege veel stress op het werk met als gevolg paniekaanvallen. Ik heb dit afgebouwd door middel van taperingstrips. Na 8 weken kwamen de paniekaanvallen weer terug.

Begin december ben ik gestart met 10 mg fluoxetine omdat dit gemakkelijker afgebouwd zou kunnen worden. Echter na drie weken kreeg ik problemen met slapen. Dat werd in de vierde week zo erg dat ik van de drie nachten er twee totaal niet sliep en één nacht slechts een paar uur met behulp van temazepam.

Er komt niets meer uit mijn handen, ik ben volkomen lusteloos. De huisarts denkt dat dit van voorbijgaande aard is tot de fluoxetine aanslaat. Denkt u dat ook?

Heeft u ervaring met het totaal niet meer in slaap vallen door slechts 10 mg fluoxetine?

Hoe krijg ik deze ellende gestopt?

Met vriendelijke groet,

J.

Antwoord

Beste J.,

Spijt me te horen van je moeilijke gang door de farmacotherapie.

Ja, slapeloosheid is een zeer vaak voorkomende bijwerking van fluoxetine.

Maar het is ook een mogelijk symptoom van angst/depressie en ook een mogelijk (laat) gevolg van paroxetine-onttrekking.

Lastig dus.

Ik mag geen persoonlijk medicatieadvies geven over het internet. Dus wat ik zeg is meer algemeen.

Het is zeker zo dat fluoxetine bijwerkingen kan geven de eerste 2-4 weken, inclusief insomnie.

Het is wel zo dat in jouw geval nu dit geen ‘gewoon’ fluoxetinegebruik is, omdat je het neemt na een langdurige periode van afbouw van paroxetine. De huisarts heeft helaas geen idee in wat voor staat dat je serotonerge systeem in je hersenen heeft achtergelaten, en hoe dat het opnieuw beginnen met een ander medicijn, fluoxetine, dit systeem zal beïnvloeden.

Ik ben persoonlijk altijd zeer voorzichtig met opnieuw beginnen met een SSRI bij iemand die net heeft afgebouwd. We hebben simpelweg geen idee wat we dan aan het doen zijn. Er zijn bewijzen dat met name langdurig gebruik van paroxetine, blijvende veranderingen teweegbrengt in het serotonerge systeem. Wat dat betekent voor als je een SSRI na afbouw weer opnieuw begint, weten we simpelweg niet.

Ik vrees dat ik niet een duidelijke fix kan voorstellen nu. Ik weet niet of je door moet gaan met de fluoxetine of juist niet. Ik denk wel dat als je gaat stoppen je dit weer geleidelijk moet doen. Gelukkig heeft fluoxetine inderdaad een lange halfwaardetijd, dat helpt bij afbouwen.

Je zou de slapeloosheid symptomatisch kunnen proberen te behandelen met een lage dosis promethazine, maar alleen tijdelijk.

Hope this helps, succes!!

Jim

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Jim van Os op 4 januari 2022

Gerelateerd

Meer over

Fluoxetine
Medicatie
slaapproblemen

Lees ook