Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dr. Peter C. Groot is onderzoeker en ervaringsdeskundige bij User Research Center NL, UMC Utrecht. Hij is deskundige medicatie afbouw en taperingstrips. Taperingstrips (ook wel: afbouwmedicatie) maken veilige afbouw praktisch mogelijk van medicijnen die bij te snel stoppen problemen kunnen veroorzaken.

Hoe switch ik van paroxetine naar fluoxetine om vervolgens af te bouwen?

Vraag

Geachte heer Groot, beste Peter,

Vanwege herhaaldelijk mislukte afbouwpogingen van paroxetine (zelfs met taperingstrips) zou ik graag overstappen naar fluoxetine, aangezien deze makkelijker af te bouwen lijken. Ik gebruik een lage dosis paroxetine (10 mg).

Het prettigst lijkt me om de fluoxetine (tijdelijk) naast de paroxetine te gebruiken, zodat ik de paroxetine rustig kan afbouwen als ik ‘gewend’ ben aan de fluoxetine. Omdat ik zo’n lage dosis slik en ook graag een lage dosis fluoxetine wil gebruiken, zou dat moeten kunnen. Dat is tenminste wat ik erover lees op internet.

Mijn huisarts wil liever niet zelf deze beslissing nemen en heeft me doorverwezen naar een psychiater. Zou ik misschien via deze weg een antwoord kunnen krijgen op mijn vraag zodat ik dat met mijn huisarts kan bespreken? Ik ben bang dat ik anders een heel traject in moet (inclusief wachttijd) voordat ik kan beginnen met afbouwen, terwijl het eigenlijk alleen een (eenvoudige) technische vraag betreft.

Ik hoop heel erg dat u mij kan helpen!

Vriendelijke groet,

B.

Antwoord

Beste B.,

Overstappen van een bepaald antidepressivum op een ander antidepressivum (switchen) kan makkelijk tot problemen leiden als dat niet op de juiste manier gebeurt. Die problemen kunnen zoveel mogelijk worden voorkomen door een verantwoord switch-schema te gebruiken waarin rekening wordt gehouden met de snelheid waarmee een geneesmiddel weer uit je lichaam verdwijnt. Dat gaat bij paroxetine veel sneller dan bij fluoxetine. Daarom is het onverstandig en onjuist om in één keer van paroxetine op fluoxetine over te stappen, omdat je dan vrijwel zeker last zult krijgen van onttrekkingsverschijnselen. Maar het is ook niet nodig en kan zelfs tot problemen leiden als je eerst fluoxetine bij de paroxetine gaat gebruiken om daaraan te wennen, en om pas daarna de paroxetine te gaan afbouwen.

Als je verantwoord wilt overstappen van paroxetine op fluoxetine dan kun je dat veel beter doen door gebruik te maken van een zogenaamde switch-strip die je behandelaar aan jou kan voorschrijven. Daarmee kun je de overstap van paroxetine op fluoxetine op een verantwoorde manier maken. Waarbij je tijdens de switch goed oplet of alles goed blijft gaan. Dat kan eenvoudig door het zelfmonitoringformulier dat bij de switch-strip zit iedere dag in te vullen. Dat is niet moeilijk en kost weinig tijd en helpt jou en je behandelaar om de switch zo goed mogelijk te laten verlopen.

Informatie hierover vind je onder dit antwoord. Het recept/bestelformulier voor zo’n switch-strip voor het overstappen van paroxetine op fluoxetine vind je hier:

https://cdn.taperingstrip.org/presordfrm/switch/antidepressives/nl/PRXT-FLXT_bestel_DP_NL.pdf

Toch wil ik nog benadrukken dat je paroxetine ook zonder overstappen verantwoord en geleidelijk kunt afbouwen door gebruik te maken van taperingstrips voor paroxetine. Dat heeft voordeel dat je niet eerst die overstap hoeft te maken.

Ik raad je aan om rustig over dit antwoord na te denken en om dat te bespreken met je behandelaar, die je dit antwoord ook kunt laten lezen. Meer over stoppen en afbouwen kun je lezen in de tips voor afbouw van medicatie van Prof. Jim van Os. Als je die een keer rustig doorleest dan begrijp je daarna denk ik beter wat je zelf kunt doen om het switchen en/of afbouwen zo goed mogelijk te laten verlopen.

Ik hoop dat je hiermee geholpen bent en wens je succes bij het overstappen en afbouwen.

Met vriendelijke groet,

Peter

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Peter Groot op 5 november 2021

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Fluoxetine
Medicatie
Paroxetine

Lees ook