Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Ik heb slaapproblemen na afbouw mirtazapine, komt dit door het lange gebruik?

Vraag

Hallo Jim,

Begin november heb ik mirtazapine volledig afgebouwd. Dit over een periode van twee jaren, heel geleidelijk van 30 mg naar 0 mg. Ik slik nog wel lithium.

Ongeveer vijf dagen na het volledig stoppen met mirtazapine begon de slapeloosheid. Ik sliep amper drie tot vier uren per nacht. Nu (ongeveer twee maanden later) slaap ik nog steeds onvoldoende, al is het iets meer namelijk vijf tot zes uren per nacht. Toch voel ik me nog steeds erg gebroken en vermoeid door het opgebouwde slaaptekort. Ik neem valeriaan, mediteer en ben niet aan het piekeren.

Ik heb vijf jaar mirtazapine genomen. Zou het kunnen dat ik hierdoor langer last heb van het afbouwen?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste O.,

Dank voor je vraag – veel doorzettingsvermogen!

Ja, in onderzoek is vastgesteld dat hoe langer men antidepressiva gebruikt, des te moeilijker het is om te stoppen vanwege onttrekkingsverschijnselen.

Het brein past zich waarschijnlijk over de tijd steeds meer aan, aan het antidepressivum, en dus heb je na stoppen steeds meer tijd nodig om weer terug te groeien naar de oude situatie in het brein.

Dus heel goed dat er vooruitgang in zit – waarschijnlijk als je nog een tijd volhoudt zal de slaap zich ook weer herstellen…

Dank voor je vraag en hope it works out well!

Groet,

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 5 januari 2021

Gerelateerd

Meer over

Afbouwen
Medicatie
slaapproblemen

Lees ook