Main content

Vraag

Hallo Jim,

Ik ben overgestapt van haloperidol 2 mg op Abilify 10 mg. Dit bevalt goed, maar ik heb last van slapeloosheid iedere nacht.

Ik vroeg me af bij wie of waar ik terecht zou kunnen, om te achterhalen wat de oorzaak van de slapeloosheid is. Ik ben verder erg stabiel op de Abilify 10 mg.

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste M.,

Dank voor schrijven.

Er is geen exact onderzoek dat kan uitwijzen waar de slapeloosheid vandaan komt. De meest waarschijnlijke verklaring is dat dit komt door de activerende werking van Abilify, die vrij berucht is en zich ook kan uiten als slapeloosheid.

Je kunt proberen in de ochtend te nemen of minder, bij wijze van experiment of het verschil uitmaakt - in overleg met de psychiater, uiteraard.

Groet en sterkte,

Jim


Biografie Jim van Os

Prof. dr. Jim van OsVoorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij is tevens verbonden als Visiting Professor Psychiatric Epidemiology aan het Institute of Psychiatry te Londen. Hij is sinds 2011 lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en werd in 2016 benoemd tot Fellow van King’s College London

Jim van Os werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Hij staat sinds 2014 op de Thomson-Reuter Web of Science lijst van ‘most influential scientific minds of our time’. In 2014 kwam zijn boek De DSM-5 Voorbij uit, en in 2016 het boek Goede GGZ! (samen met Philippe Delespaul e.a.).

Lees hier meer over Jim van Os. Of volg Jim op LinkedInFacebookTwitter en YouTube!

Meer informatie over medicatie:

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Jim van Os op 31 januari 2022
  • Deel deze pagina: