Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Wim Veling is psychiater en hoogleraar psychiatrie bij het UMC Groningen. Hij werkt met jongeren en hun naasten die te maken hebben met psychose of bijzondere ervaringen.

Wat kan ik doen aan de slapeloosheid?

Vraag

Beste Wim,

Begin dit jaar ben ik overgestapt van escitalopram naar venlafaxine. Ik voel me erg goed hierbij behalve één bijwerking, namelijk slapeloosheid.

Wat kan ik hieraan doen?

Alvast hartelijk dank voor uw reactie.

Antwoord

Beste M.,

Fijn dat venlafaxine goed helpt, maar slapeloosheid is erg vervelend. Het kan inderdaad een lastige bijwerking zijn van venlafaxine.
Slaapmiddelen zijn niet een oplossing, want die zijn verslavend en de effecten worden bovendien na een tijdje steeds minder.

Een optie is om een LAGE dosering toe te voegen van een antidepressivum dat slaapbevorderend werkt. Trazodon (25-50 mg) of mirtazapine (15 mg) zijn allebei geschikt hiervoor. Voor het verbeteren van de slaap zijn geen hogere doseringen nodig.

Natuurlijk zijn er ook andere manieren dan medicijnen om slaapproblemen aan te pakken, zoals cognitieve gedragstherapie voor insomnie, waarbij je slaaphygiëne opbouwt en met oefeningen stap voor stap weer beter leert slapen.

Groet,

Wim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 20-35
Beantwoord door: Wim Veling op 7 september 2023

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Medicatie
Slapeloosheid

Lees ook