Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Hoe kan ik mijn somatisch onvoldoende verklaarde klachten te lijf gaan?

Vraag

Goedendag,

Ik heb een somatische stoornis (stijve spieren/spierpijn) wat tezamen met een geagiteerde depressie is begonnen.

Na 6 maanden behandeling met een bak medicijnen zijn sommige klachten (angstbuien, slecht slapen) verdwenen maar hou ik nog steeds spierproblemen. Neurologisch is er niks aan de hand.

Ik wil nu de medicijnen gaan afbouwen want het is teveel. Ik krijg de indruk dat de psychiater niet veel raad weet met mijn somatiek anders dan er pillen tegenaan te gooien. Hetzelfde geldt voor de psycholoog waar ik mee praat.

Weet jij meer hoe ik dit somatische probleem te lijf kan gaan? Ik kan weinig vinden op het internet. Ik doe zelf al veel: bewegen, rekken, yoga, mediteren…

Dank!

Antwoord

Beste D.,

Het begint ermee of je huisarts, die alle medische info overziet, een verklaring heeft. Zo niet, dan zijn er in Nederland specifieke poliklinieken (zoals bij het VUmc in Amsterdam) die advies geven over onverklaarde somatische verschijnselen. Misschien kan je huisarts je daarnaar verwijzen als de behandeling stagneert.

Met vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Deze vraag is gesteld door een man in de leeftijdscategorie 50-65
Beantwoord door: Ralph Kupka op 6 maart 2023

Gerelateerd

Meer over

Depressie
SOLK

Lees ook