Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Jim van Os is een herstelgerichte psychiater, hoogleraar psychiatrische epidemiologie en Voorzitter Divisie Hersenen, UMC Utrecht. Hij werkt op het raakvlak van ‘harde’ breinwetenschap, gezondheidszorgonderzoek, kunst en subjectieve ervaringen van mensen met ‘lived experience’ in de GGZ. Jim is ook familielid van mensen met psychosegevoeligheid.

Somber door Olanzapine?

Vraag

Onze dochter denkt dat ze somber wordt van de Olanzapine. Kan niet oprecht genieten. Kan zich niet concentreren. Wil heel graag afstuderen.

Is het ook zo dat ouders geen informatie krijgen van behandelaars? Wij maken ons soms zorgen over haar somberheid.

Antwoord

Je krijgt niet altijd standaard informatie van de behandelaars, want dat mogen ze niet zonder toestemming van de patiënt (je dochter). Je kunt wel aan je dochter vragen of ze het goed vindt als jullie ook eens contact opnemen met de behandelaar. Of je kunt de behandelaar vragen of die jullie wil zien, maar dan op algemene gronden, zonder dat hij beroepsgeheim schaadt…

Somberheid en concentratieproblemen komen veel voor na psychose. Kan te maken hebben met de psychosegevoeligheid zelf, de worsteling van proberen je leven terug te krijgen na een psychose, of de medicatie. Kan zeker nuttig zijn om met de behandelaar te bespreken over wat te doen….

Je kunt ook altijd contact opnemen met de familievertrouwenspersoon, die kan je vaak verder helpen of te rade gaan bij Ypsilon.

Succes….

Jim

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 63
Beantwoord door: Jim van Os op 21 augustus 2019

Gerelateerd

Meer over

Naasten
olanzapine

Lees ook