Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Prof. dr. Ralph Kupka is hoogleraar Bipolaire Stoornissen, verbonden aan het Amsterdam UMC, locatie VU Medisch Centrum, en psychiater bij GGZinGeest (Amsterdam) en Altrecht (Utrecht). Hij is Vice-President of Education van de International Society for Bipolar Disorders (ISBD) en daarnaast bestuurslid van de Alliantie Kwaliteit GGZ (Akwa).”

Is spanning in mijn kaken een bijwerking van venlafaxine?

Vraag

Hallo,

De laatste tijd heb ik erge spanning in mijn kaken die pijn gaat doen. Ik gebruik nu 8 maanden venlafaxine.

Volgens mijn psychiater komt het door spanning maar op internet lees ik dat het ook door venlafaxine kan komen.

Hoe kom ik erachter of het een bijwerking is van venlafaxine? Ik gebruik ook nog oxazepam en heb de laatste 20 jaar vier verschillende antidepressiva gebruikt maar niet eerder deze klachten gehad.

Alvast bedankt.

Antwoord

Beste J.,

Medicijnen kunnen veel bijwerkingen hebben, sommige komen bij veel mensen voor, andere bij een enkeling. Toegenomen spierspanning, ook in de kaken, is wel beschreven bij het gebruik van venlafaxine. Dat blijkt bijvoorbeeld uit wat er is gemeld bij bijwerkingencentrum Lareb.

Of iets een bijwerking is blijkt meestal uit een verband in de tijd: de klacht is opgetreden kort nadat je met een bepaald medicijn bent begonnen, en verdwijnt enige tijd nadat het medicijn weer is gestopt.

Of een bijwerking opweegt tegen het gewenste effect van een middel, kan alleen degene die het gebruikt zelf uitmaken. Soms kom je er alleen achter om, in overleg met de behandelaar, het medicijn geleidelijk af te bouwen.

Vriendelijke groet,

Ralph Kupka

Beantwoord door: Ralph Kupka op 27 november 2023

Gerelateerd

Meer over

Bijwerkingen
Medicatie
venlafaxine

Lees ook