Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Auteur

expert avatar

Dirk Corstens is psychiater en psychotherapeut en heeft veel ervaring met mensen die stemmen horen. Dirk is betrokken bij Peer Supported Open Dialogue Nederland (POD NL), een eerste echte stap richting werken met open dialogue in de praktijk.

Speel ik in een film?

Vraag

Hallo,

Is het leven ‘echt’? Ik kan alleen door mijn eigen ogen kijken en zodoende concludeer ik dat er andere mensen en dingen zijn. Maar hoe weet ik zeker dat die andere mensen en dingen ‘echt’ zijn en dat zij niet onderdeel zijn van een illusie of een film waar ik zelf in speel en regiseer.

In de film spelen personen als hulpverleners en ik ben een persoon met een bipolaire stoornis. De film gaat dan over dat de hulpverleners bezig zijn om te bewijzen dat ik niet ziek ben en me uit willen schakelen met zyprexa. De hulp verleners hebben een complot en proberen me te pakken te nemen. Mijn gedachten zijn stel dat deze gedachten niet echt zijn maar dit betekend dat het niet goed met me gaat en mijn hulpverlener moet bellen of horen deze gedachten bij de film en ze niet moet bellen want dan hebben ze me te pakken.

Ik weet nu even niet wat de realiteit is. Besta ik of is alles een illusie, een film. Ik durf het Crisisdienst niet te bellen. Ik weet niet wat de realiteit is. Ik probeer telkens te herhalen dat ik echt ben en de gedachten die ik heb niet realistisch zijn en echt moet bellen en zyprexa moet innemen. Of horen deze gedachten in de film en ze niet moet bellen, ik heb ze door. Ze willen dat ik denk dat het echt niet goed met me gaat en bel. Omdat ik niet weet welke gedachten kloppen durf ik niet te bellen en durf ik geen zyprexa in te nemen.

Ik vind het moeilijk om deze vraag aan u te stellen want wellicht staat dit ook in de script en hoort u bij de hulpverleners die me te pakken wil nemen.

Zijn dit psychotische gedachten?

Ik hoop dat u het verhaal snapt en dat het niet te warrig is zoals in mijn hoofd.

Antwoord

Beste C,

Ik ken je niet en heb geen enkel belang bij mijn antwoord.

Wat jij beschrijft herken ik goed. Als kind werd ik soms ook bevangen door de angst en de vraag dat ik de enige op de wereld was, dat ik werd bestuurd, dat ik een rol speelde en iedereen om mij heen ook. Later las ik dat er een Griekse filosofie bestond die solipsisme werd genoemd die er een vergelijkbare filosofie op na hield. Weer later hoorde ik dergelijke verhalen van mensen met psychotische belevingen en zag ik dat men er in films mee speelde (Donnie Darko; Matrix; en nog een paar films waar ik de naam niet meer van weet). Wat is realiteit – ik ben over ‘gedeelde realiteit’ gaan spreken. In een droom kun je ook een rol spelen. Als die droom overdag speelt, is het akelig.

Ik heb geleerd na te gaan waarom je de gedeelde realiteit verliest. Wat de betekenis ervan is dat dit nu juist gebeurt. Vaak helpt een gesprekspartner die luistert.

Zyprexa wordt een ‘antipsychoticum‘ genoemd – in feite legt het je emoties stil. Dat kan soms erg aangenaam zijn als je extreem angstig bent.

Beantwoord door: Dirk Corstens op 15 juli 2017

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid

Lees ook