Veel gezochte termen

De PsychoseNet Kennisbank

Beantwoord door

Expert Avatar

Timo van Kempen heeft ruim 30 jaar werkervaring in de GGZ als verpleegkundige, sociotherapeut en runningtherapeut. Ook werkt hij als Logotherapeut en Geestelijk Verzorger. Zijn expertisen bij PsychoseNet zijn vragen over zingeving, levensbeschouwing, spiritualiteit en religie.

Hoe kan ik een spirituele crisis (psychose) voorkomen?

Vraag

Hallo,

Heeft u adviezen met betrekking tot spiritualiteit en voorkomen van psychose? Behandelaars in de ggz noemden het een psychose, ik zag het meer als spirituele crisis. Er is mij gezegd dat ik extra gevoelig ben voor psychose, dat het sneller uitgelokt kan worden.

Kan dit voorkomen worden door waakzaam met beide benen op de grond te komen?

Dank.

Met vriendelijke groet,

P.

Antwoord

Beste P.,

Zeker kunnen spirituele ervaringen ertoe leiden dat mensen een minder stevige binding ervaren met hun lichaam en de dagelijkse realiteit. Je zegt het heel mooi: het is belangrijk om 'met beide benen op de grond te komen' (of te blijven).

Je gebruikt ook het woord 'waakzaam' en dat is de spijker op z'n kop... Door met aandacht bij jezelf te blijven kun je tijdig opmerken als je te veel uit contact gaat met 'de grond'. Goede oefenstof hierbij is mindfulness. Een leerzame korte blog is hierover geschreven op de site.

Op de site staan nog meer tips bij psychose. Interessant is dat er bij de derde tip staat: zorg goed voor jezelf. Een gezonde leefstijl kan echt helpen om beide benen op de grond te houden.

En... je kunt letterlijk en figuurlijk héél dicht bij jezelf blijven door jezelf af en toe een (stevige) voetmassage te geven. En/of een zware deken of een kussen op je enkels en voeten te leggen 's nachts in bed, en dan je aandacht te brengen naar het gewicht dat je op je voeten voelt rusten.

Succes en hartelijke groet,

Timo

Deze vraag is gesteld door een vrouw in de leeftijdscategorie 35-50
Beantwoord door: Timo van Kempen op 3 november 2022

Gerelateerd

Meer over

Psychosegevoeligheid
spiritualiteit
Spiritualiteit

Lees ook